EUROPRIDE U BEOGRADU PROTEKAO BEZ VEĆIH INCIDENATA

Tekst: Panopticum

Foto: Embassy of Sweden

Kako prenose novinske agencije iz Srbije, unatoč policijskim sukobima s prosvjednicima, u Beogradu je u subotu, 17. rujna 2022. završio tjedan Europridea bez većih incidenata. Naime, na ulicama Beograda bilo je preko 5 tisuća pripadnika MUP-a čiji su pripadnici priveli 64 osobe dok je 10 policajaca lakše ozlijeđeno u sukobima s protivnicima LGBT zajednice.

Iako seksualna orjentacija ne potpada u područje ljudskih prava i zaštitu ranjivih skupina od svih oblika diskriminacije vlade mnogih zemalja posustaju u borbi od agresivne manjine koja LGBT aktivizam gura u prve redove medijskih i političkih događaja, ističu pojedini društveni promatrači u Srbiji. Suprotno tim stavovima, veleposlanik SAD u Beogradu, Christopher Hill, koji je sudjelovao u povorci, objavio je na službenim mrežnim stranicama fotografije i čestitao Srbiji na “sigurnom i uspješnom” Europrideu, koji “potvrđuje europsku budućnost Srbije”.

Podsjetimo, prošli tjedan u Beogradu bilo je održano više od 130 različitih događaja, a napetosti i sukobljavanja mišljenja o Europrideu trajali su tjednima i pod pritiskom međunarodne zajednice odobrenje za LGBT manifestaciju je dano u posljednji trenutak.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon