EU ZAŠTITA ZVIŽDAČA I SLUČAJ ĆELIĆ

Tekst: B. D.

Foto: MUP RH/EK

Iako EU Parlament novim pravilima, donesenima još u travnju 2019. smatra da treba pomoći zviždačima koji ukazuju na nepravilnosti ili one koji izvješćuju o nezakonitim ili štetnim aktivnostima na poslu najnovijim slučajem razotkrivanja osobe koja je ukazala na nepravilnosti u obavljanu dužnosti nekadašnjeg zamjenika glavnog ravnatelja policije Josipa Ćelića, čini se da Hrvatska ni ne pokušava slijediti nove prijedloge propisa EU. Da posjetimo, Josip Ćelić, godinama povezivan u raznim aferama poput Grubora, zatim nesrazmjera imovine i plaće te suspektnim udjelima u vlasničkoj strukturi vjetroparka na obalama Jadrana, a iz kojih je izlazio praktično neokrznut, pao je i najvjerojatnije okončao policijsku karijeru na prejakom dodavanju gasa u vožnji automobila kroz nasesljeno mjestu u zaleđu Zadra. Prema napisima medija od prije nekoliko godina, imao je 12 impresivnih nekretnina.

Osim navedenih skandala, a kako se neslužbeno može saznati, vuče repove i u mogućim budućim prijavama zbog upotrebe pretjerane policijske sile u iseljavanju ovršenih osoba na području Karlovačke županije gdje je nekada bio načelnik u PU Karlovac.

ZANIMLJIVA KARIJERA

U dostupnoj službenoj biografiji Josipa Čelića piše kako je bivši specijalac, višestruki odlikovani zapovjednik, koji je završio Prometni fakultet i Visoku policijsku školu te je vodio i prometnu jedinicu Kobre, da bi u rujnu 2017. godine bio imenovan šefom karlovačkog MUP-a, a u kolovozu 2018. godine imenovan je zamjenikom glavnog ravnatelja MUP-a RH.

MILJENIK MINISTRA

Kako javljaju pojedini hrvatski mediji, Josip Čelić nekadašnji zamjenik glavnog ravnatelja policije Republike Hrvatske bio je miljenik ministra Davora Božinovića i osoba od njegovog velikog povjerenja također se spominje kao osoba koja prikriva ratnog zločinca Aleksandra Džombića i vlasnika vjetroelektranske tvrtke  Energija Projekt d.d. iz Senja. Prema nekim neslužbenim izvorima Aleksandar Džombić je suradnik srpske obavjestajne agencije za kojim je RH raspisala tjeralicu. Kako bi poslovna suradanja bila i privatno podebljana Čelić je Džombiću prijavio i prebivalište na svojoj adresi stanovanja u Karlovcu.

MUP NA POGON VJETRENJAČAMA

Kineska tvrtka Norinco International Cooperation Ltd. kupila je 76-postotni udio u senjskoj tvrtki Energija Projekt d.d. za 32 milijuna eura. Kineski investitor ovom investicijom preuzima prava gradnje i upravljanja vjetroelektranom snage 156 megavata u blizini Senja, na obroncima Velebita. Vjetropark bi trebao imati 49 turbina, a predviđeno je da bude izgrađen za dvije godine. Transakciju još trebaju odobriti i hrvatske i kineske vlasti. U vjetropark će se ugraditi oprema proizvedena na Tajvanu. Kineska tvrtka, inače, u vlasništvu je države i iza nje je već velik broj uspješnih projekata na području energetike, zaštite okoliša, prometa i komunikacija u Kini i inozemstvu.

Aleksandar Džombić vlasništvo u tvrtki Energija Projekt d.d. stekao je na pomalo kontroverzan način, budući da je u tvrtku ušao kao manjinski partner s Vladimirom Severom i potom ga istisnuo iz vlasništva. Njihove vlasničko-imovinske odnose pratili su i sudski sporovi, a na Trgovačkom sudu još su aktuaklne i zabilježbe u vezi nekoliko sporova koje Sever vodi protiv Energija Projekta čime pokušava poništiti provedene dokapitalizacije kojima je Džombić stekao vlasništvo nad Energija Projektom. U tvrtki je ranije bilo i drugih dioničara, a Sever i neki od njih bili su predmetom USKOK-ovih istraga zbog malverzacija zemljištem.

OSVETOLJUBIVI DRUMSKI RATNIK

Nažalost, čini se da je osvetoljubi Josip Čelić, nakon što je podnio ostavku na mjesto zamjenika glavnog ravnatelja policije potegnuo pitanje odgovornosti osobe unutar redova policije koja je medijima dostavila snimku iz policijskog presretača s njegovovom pogubnom vožnjom na lokalnoj cesti naseljenog mjesta u blizini Zadra. Kako to već biva u nesređenoj državi poput Hrvatske, Ćelićeva smjena povukla je za sobom kolateralnu žrtvu, odnosno žrtvu Ćelićeve odmazde u svojstvu djelatnika policije iz PU zadarske koji je utvrdio njegov prometni prkršaj te je isti kao svojevrsni MUP-ov zviždač udaljen iz službe s najavom kaznenog progona s uključivanjem nadležnog Državnog odvjetništva u cijeli slučaj. Gotovo isti scenarij dogodio se i djelatniku MUP-a u Zagrebu koji je medijima dostavio, a oni objavili fotografiju prepariranog polarnog medvjeda iz ZOO bunkera korumpiranog Nadana Vidoševića. Za razliku od policijskog službenika koji je po hitnom postupku sankcioniran Nadanu Vidoševiću još uvijek suđenje traje, a kako stvari u hrvatskom pravosuđu stoje, ne nazire mu se kraj.

SLUŽBENO PRIOPĆENJE EU PARLAMENTA

Upravo iz navedenih razloga, objavljujemo tekst službenog pripćenja EU parlamenta od 16. travnja 2019. u kojem su na plenarnoj sjednici usvojena nova pravila i propisi za bolju zaštitu zviždača u svim zemljama članicama EU, dakle, i Hrvatske. Naime, novim pravilima, donesenima s većinom od 591 glasom za, 29 protiv i 33 suzdržana, a koja su već dogovorena s ministrima EU-a, utvrđeni su novi standardi na razini EU-a za zaštitu zviždača koji izvješćuju o kršenjima prava EU-a u raznim područjima, uključujući javnu nabavu, financijske usluge, pranje novca, sigurnost proizvoda i prometa, nuklearnu sigurnost, javno zdravlje, zaštitu potrošača i zaštitu podataka.

SIGURNI KANALI ZA PRIJAVU

Kako bi se osiguralo da potencijalni zviždači budu sigurni i da se informacije o kojima se izvješćuje ne šire dalje, zviždačima će se omogućiti da izaberu žele li odgovorna tijela interno izvijestiti o nepravilnostima ili se izravno obratiti nadležnim nacionalnim tijelima, kao i relevantnim institucijama, tijelima, uredima i agencijama EU-a.

U slučajevima u kojima ne bude nikakvog odgovora na prvotno izvješće zviždača ili ako on smatra da postoji neposredna opasnost za javni interesa ili opasnost od odmazde, osoba koja podnosi prijavu i dalje će biti zaštićena ako odluči u javnosti objaviti te informacije.

ZAŠTITNE MJERE PROTIV ODMAZDE

Zakonom se izričito zabranjuje odmazda i uvode zaštitni mehanizmi kako bi se spriječilo da se zviždača suspendira, degradira i zastrašuje ili mu se prijeti drugim oblicima odmazde. Zaštićeni su i oni koji pomažu zviždačima, kao što su posrednici, kolege i rodbina. Države članice moraju osigurati da zviždači imaju pristup sveobuhvatnim i neovisnim informacijama i savjetima o dostupnim postupcima i pravnim lijekovima, kao i o pravnoj pomoći tijekom postupka. Tijekom sudskog postupka zviždači mogu dobivati financijsku i psihološku potporu.

IZJAVA

Izvjestiteljica Virginie Roziere (S & D, Francuska) je rekla: „Nedavni skandali kao što su LuxLeaks, Panamski dokumenti i Football leaks pomogli su da uvidimo u kakvoj se teškoj situaciji danas nalaze zviždači. Uoči europskih izbora Parlament je odlučio uputiti snažan signal da je čuo primjedbe svojih građana i založio se za stroga pravila kojima se jamči njihova sigurnost i sigurnost osoba koje odluče dići svoj glas.“

SLJEDEĆI KORACI

Zakonodavstvo sada moraju odobriti ministri EU-a. Nakon toga države članice moraju u roku od dvije godine početi primjenjivati nova pravila.

DODATNE INFORMACIJE

Nedavni skandali od afere LuxLeaks do „Panamskih dokumenata” pokazali su koliko su zviždači važni za otkrivanje i sprečavanje kršenja zakona EU-a koje šteti javnom interesu i dobrobiti društva. Nedostatak djelotvorne zaštite zviždača na razini EU-a također može negativno utjecati na funkcioniranje politika EU-a u nekoj državi članici, a se može i proširiti na druge zemlje i čitavi EU. Trenutačno samo 10 država članica EU-a (Francuska, Mađarska, Irska, Italija, Litva, Malta, Nizozemska, Slovačka, Švedska i Ujedinjena Kraljevina) pružaju sveobuhvatnu pravnu zaštitu. U ostalim državama zaštita je samo djelomična ili se primjenjuje na određene sektore ili kategorije zaposlenika.

U studiji iz 2017. provedenoj za Komisiju ocijenjeno je da bi gubitak potencijalne koristi zbog ne postojanja zaštite zviždača samo u području javne nabave iznosio od 5,8 milijardi do 9,6 milijardi eura godišnje za EU kao cjelinu.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon