EU UVODI SANKCIJE ZA KRŠENJE LJUDSKIH PRAVA U SVIJETU

Tekst: Panopticum/HINA

Foto: DPA

Ministri vanjskih poslova zemalja članica Europske unije na čelu s novim visokim predstavnikom za vanjsku i sigurnosnu politiku Josepom Borrellom podržali su na sastanku u Bruxellesu u ponedjeljak, 9. prosinca 2019. ideju uspostave mehanizma koji bi Uniji omogućio uvođenje sankcija za kršenje ljudskih prava u svijetu. Borrell je prije sastanka uputio svim ministrima vanjskih poslova zemalja članica pismo u kojem se zauzeo za snažniji vanjskopolitički nastup EU-a. To bi omogućilo da EU uvede restrikcije na putovanja i zamrzavanje imovine pojedincima i pravnim osobama koji su odgovorni za kršenje ljudskih prava, slično kao što predviđa američki zakon Magnitsky, donesen 2012.  godine.

Osim toga, ministri vanjskih poslova EU-a razgovarali su i o odnosima s Afrikom u sklopu priprema za sastanak na vrhu EU-a i Afričke unije sljedeće godine.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon