EU  SUD ZA LJUDSKA PRAVA U STRASBOURGU ODBACIO TUŽBU ZSOLTA HERNADIJA PROTIV RH

Tekst: R. F.

Foto: RTL/QEB

Europski sud za ljudska prava u Srasbourgu je u svojoj odluci zaključio da je zahtjev Zsolta Hernadija za povredom slobode kretanja nedopušten.  Sudska odluka je konačna, jer Hernadi prigovore koje je isticao u tužbi nije koristio pred hrvatskim sudovima i nije iznio valjane argumente kako mu je povrijeđena sloboda kretanja.

Da podsjetimo, Zsolt Hernádi, predsjednik uprave MOL-a, tužio je Republiku Hrvatsku tražeći od Europskog suda za ljudska prava da ga zaštiti od odluke DORH-a, tj. Uskok-a kojom mu je određen istražni zatvor, te od europskog uhidbenog naloga (EUN) zbog kojeg ne može putovati izvan Mađarske. EUN je izdan temeljem pravomoćne optužnice i neodazivanja na rasprave u kaznenom postupku koji se vodi protiv njega u Hrvatskoj pod optužbom da je sudjelovao u davanju mita bivšem premijeru Ivi Sanaderu u vrtoglavom iznosu od 10 milijuna eura.

Inače, prema ročišniku Županijskog suda u Zagrebu, nastavak suđenja Sanaderu i Hernadjiju u uskočkom predmetu pod poslovnim brojem K-Us-50/14 zbog kaznenih djela iz članka 347./1 KZ/97 nastavlja se 27. i 30. rujna te 3., 14., 17., 21., 24. i 27. listopada 2019. na zagrebačkom Županijskom sudu sa zakazanim početcima u 9 sati i pod predsjedanjem sutkinje Maje Štampar Stipić. Uz odvjetnički duo Sloković-Prodanović koji zastupa optuženog Sanadera, pravni zastupnik optuženog Zsolta Hernádija je uvaženi britanski odvjetnik William Boyce iz Londona.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon