EU SLAVI STEPINCA – SRPSKI MEDIJI NAPALI EU I RH POVODOM KONFERENCIJE U BRUXELLESU O ZAGREBAČKOM NADBISKUPU

Tekst: Panopticum

Foto: Informer

Povodom konferencije posvećene Alojziju Stepincu, pod nazivom „Blaženi Alojzije Stepinac – svjedočanstvo vjere, ustrajnosti i nade“, koja će se održati u utorak, 21. ožujka 2023. u Europskom parlamentu pojedini srpski mediji na svojim naslovnicama od srijede, 15. ožujka 2023. donose vijesti u kojima napadaju Europsku uniju ali i hrvatsku vladu.

Naslovi poput “EU slavi Stepinca” – Pavelićevog kardinala proglasili za mučenika”, ili “Konferencija o USTAŠKOM ZLOČINCU u srcu EU” samo su neki od mnogih koji su osvanuli u tiskovinama na novinskim kioscima i internetskim portalima širom Srbije. U tekstovima se navodi kako Europski parlament na zahtjev ustaškog režima u Zagrebu organizira konferenciju o nadbiskupu koji je tijekom II. svjetskog rata surađivao s poglavnikom NDH i sudjelovao u zločinima nad Srbima.

Osim toga, srpski mediji navode kako su Hrvatski europarlamentarci već i ranije organizirali izložbu o Stepincu u Europskom parlamentu, zbog čega je protestiralo veleposlanstvo Srbije u Bruxellesu.

Podsjetimo, navedeni događaj u Europskom parlamentu, kao domaćin, organizira europarlamentarka Željana Zovko (HDZ, EPP). Prema službenim najavama, konferencija će okupiti istaknute govornike koji će dati svoj osvrt na život i ostavštinu bl. Alojzija Stepinca, uključujući mons. Jurja Batelju koji će predstaviti svoju knjigu o Stepincu, zatim mons. Hrvoja Škrleca, savjetnika u Apostolskoj nuncijaturi pri Europskoj uniji, povjesničare dr. sc. Esther Gitman i dr. sc. Robina Harrisa te don Ivana Vučka, župnika iz Krašića. Konferencija je otvorena za javnost, a prijave za sudjelovanje su moguće na internetskoj stranici EU do 17. ožujka 2023. godine.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon