EU SE ODMAKNULA OD UVOZA RUSKOG FOSILNOG GORIVA

Tekst: Panopticum

Foto: EK

Europska unija je učinila korak naprijed prema stjecanju neovisnosti od uvoza ruskog fosilnog goriva i diverzifikaciji energetske opskrbe i zelenoj tranziciji nakon što su u srijedu eurozastupnici i Europsko vijeće postigli provizorni dogovor REPowerEU kao dopuna nacionalnim planovima oporavka i otpore.

Pregovarači dvaju odbora Europskog parlamenta (EP), Odbora za proračun i Odbora za gospodarske i monetarne poslove, postigli su 20 miijardi eura “težak” dogovor s Vijećem o mjerama za uštedu energije, proizvodnju čiste energije i diverzifikaciju opskrbe.

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen pozdravila je plan o zelenoj tranziciji u EU, REPower EU o komplementarnom europskom financiranju koji bi posebice trebao pomoći ranjivim domaćinstvima i malim i srednjim poduzećima.

Od 20 milijardi eura bespovratnih sredstava, pregovarači EP-a su osigurali osam milijardi od dražbovne prodaje emisijskih jedinica u okviru ETS-a, Sustava EU-a za trgovanje emisijama stakleničkih plinova, dok će 12 milijardi biti izdvojeno iz Inovacijskog fonda.

Inovacijski fond EU-a jedan je od najvećih programa financiranja za demonstraciju i komercijalizaciju inovativnih niskougljičnih tehnologija na svijetu, a njime upravlja Europska izvršna agencija za klimu, infrastrukturu i okoliš (CINEA).

Prema sporazumu, države članice bi trebale investirati najmanje 30 posto sredstava iz REPowerEU u prekogranične projekte. RePowerEU će sada, kao provizorni sporazum, morati potvrditi oba odbora Parlamenta, prije nego bude stavljen na glasanje, a da bi stupo na snagu mora ga prihvatiti i Vijeće.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon