EU PRIRUČNIK O MOBBINGU I DISKRIMINACIJI

U sklopu EU projekta “Pravo na rad bez mobbinga” Udruga za pomoć i edukaciju žrtava mobbinga objavila je Priručnik o diskriminaciji i mobbingu na radnom mjestu, prvi takve vrste u Hrvatskoj. Autor i urednik je izvanredni prof. dr. sc. Mario Vinković, a koautorice su doc. dr. sc. Snježana Vasiljević i mr. sc. Iris Gović Penić.

mobbing

Tekst: Panopticum

Foto: www.womeninadria.com

U sklopu EU projekta “Pravo na rad bez mobbinga” Udruga za pomoć i edukaciju žrtava mobbinga objavila je Priručnik o diskriminaciji i mobbingu na radnom mjestu, prvi takve vrste u Hrvatskoj. Autor i urednik je izv. prof. dr. sc. Mario Vinković, a koautorice su doc. dr. sc. Snježana Vasiljević i mr. sc. Iris Gović Penić.

Na jednom mjestu objavljena su poglavlja sa svim najvažnijim aspektima, od vrsta i prepoznavanja mobbinga, zakonske regulative i pravne prakse, do uputa o zaštiti ili dobivanju pravne pomoći. Priručnik najprije detaljno opisuje što je mobbing i u kakvim se oblicima pojavljuje, te razlaže kako se gradila svijest o postojanju mobbinga i odgovarajuća legislativa.

Priručnik ne stavlja problem mobbinga samo u osobni okvir pojedinca i poduzeća, nego i širi društveno-zakonodavni kontekst. Potom je vrlo jasno opisan pravni okvir za zaštitu od diskriminacije – od europskog antidiskriminacijskog prava do situacije u Hrvatskoj. Nadalje, priručnik se uglavnom bavi užim pravnim temama – od dokazivanja i tereta dokazivanja diskriminacije, preko sudskih sporova i slučajeva iz prakse do posebnih tužbi, tužbenih zahtjeva, pravnim osnovama za zaštitu od mobbinga, procesiranju, sankcijama, odgovornostima, te naknadama štete.

Osim toga, uskoro će biti predstavljen anti-mobbing protokol koji će prvi usvojiti partner u projektu, Grad Zagreb,a kojeg mogu usvajati poduzeća i javne pravne osobe.

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...