EU POKRENULA DIREKTIVU ZA KRIMINALIZACIJU NASILJA NAD ŽENAMA

Tekst: Panopticum

Foto: HZJZ

U skladu sa stajalištem međunarodnih tijela za ljudska prava, uključujući Vijeće Europe, Europska komisija je u utorak, 8. ožujka 2022. predložila direktivu kojom će se na razina EU-a kriminalizirati silovanje na temelju nedostatka pristanka, genitalno sakaćenje žena, uhođenje i uznemiravanje na internetu, te poticanje na nasilje ili mržnju na internetu.

Međutim, iako su kaznena djela obuhvaćena pojmom nasilja nad ženama teža djela u velikoj većini država članica tijekom pripremnog rada EK pokazalo se da postoje nedostaci u nacionalnom zakonodavstvu pa je predložena usklađenst kataloga kaznenih djela navedenih u cijeloj EU. Predložene kazne, ako se usvoje, bile bi minimalne u cijeloj Uniji, a države članice i dalje mogu propisati više maksimalne kazne.

Naime, u nacionalnim pravnim sustavima zemalja članica EU rijetko postoje posebne odredbe o uhođenju na internetu. Riječ je o modernom obliku nasilja koje se često provodi nad članovima obitelji ili bivšim partnerima kako bi se povećali kontrola i nadzor. Zbog razvoja digitalnih alata tim se djelima mogu kontrolirati svi aspekti života osobe na koju se takva aktivnost odnosi.

Nadalje, uznemiravanje na internetu, koje je trenutačno uključeno u zakonodavstvo u samo četiri države članice EU, obuhvaća prijetnje, uvrede ili drugo uvredljivo ponašanje upućeno pojedincima, posebno ženama, koje se obično događa na društvenim mrežama ili putem drugih internetskih usluga. Nasilje na internetu posebno utječe na žene koje su aktivne u javnom životu, primjerice na političarke, novinarke i braniteljice ljudskih prava.U prijedlogu EK se uznemiravanje na internetu kriminalizira ako se njime može nanijeti znatna psihološka šteta i ako se radi o opsežnim napadima.

Kako bi se riješio problem znatnog povećanja javnog poticanja na nasilje i mržnju na internetu na temelju spola ili roda, a posebno poticanje na mržnju ili nasilje, u prijedlogu EK utvrđuju se minimalna pravila za definiranje i kazne za tu vrstu kaznenih djela nasilja na internetu. Komisija predlaže da se za silovanje predvide minimalne zatvorske kazne od osam godina, za sakaćenje ženskih spolnih organa 5 godina, za uhođenje na internetu 2 godine, za dijeljenje intimnih fotografija bez pristanka i uznemiravanje na internetu godinu dana, za poticanje na nasilje ili mržnju na internetu 2 godine.

U prijedlogu se uvode i potrebne izmjene Direktive o suzbijanju seksualnog zlostavljanja djece, kojom se utvrđuje poseban okvir za svu djecu. Za silovanje djece predlaže se zatvorska kazna od najmanje 12 godina.

Podsjetimo, EK je već otprije iznjela procjenu da nasilje nad ženama i nasilje u obitelji pogađaju svaku treću ženu u EU-u. Svaka druga žena doživjela je spolno uznemiravanje dok je svaka dvadeseta žena silovana.  Svaka druga mlada žena doživjela je rodno uvjetovano nasilje na internetu. Žene doživljavaju i nasilje na radnom mjestu. Naime, trećina žena u EU-u koje su se suočile sa spolnim uznemiravanjem doživjelo ga je na radnom mjestu.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon