EU POJAČAVA PRITISAK NA BOEING RADI EMBRAERA

Tekst: D. S./HINA

Foto: Reuters

Osim što se tvrtka Boeing bavi krizom oko spornog modela zrakoplova 737 MAX, sada je suočena i s pritiskom europskih regulatora oko ugovora o kupnji brazilskog proizvođača zrakoplova Embraer.  Naime, regulatori Europske unije koji istražuju Boeing-ov posao vrijedan 4.2 milijarde dolara zatražili su više od 1,5 milijuna stranica dokumenata o kupoprodajnim ugovorima u posljednjih 20 godina. Zahtjev za dostavom tako opsežne dokumentacije upućuje na veliku zabrinutost Europske komisije zbog ugovora koji će, smatraju u Bruxellesu, smanjiti broj vodećih igrača na globalnom zrakoplovnom tržištu s tri na dva. Originalno planiran za 2019., dogovor Boeing-Embraer odgođen je nakon što je EK u listopadu odlučila proširiti istragu i njegova realizacija sada se očekuje krajem veljače 2020. godine.

Da podsjetimo, Boeing je pristao kupiti 80 posto Embrareovog poslovanja komercijalnih zrakoplova koji konkurira europskom Airbusu na tržištu aviona manjih od 150 sjedala. I dok suparničko preuzimanje Embraera zapinje, Airbus je ranije kupio glavnog Embraerovog konkurenta, kanadskog Bombardiera i pokušava povećati prodaju svog modela A220.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon