EU PARLAMENT USVOJIO TZV. MATIĆEV IZVJEŠTAJ O SEKSUALNIM I REPRODUKTIVNIM PRAVIMA

Tekst: B. D.

Foto: F. M.

EU parlament je u četvrtak, 24. lipnja 2021. većinom glasova usvojio izvještaj hrvatskog europarlamentarca Freda Matića o seksualnim i reproduktivnim pravima. Matićev izvještaj usvojen je s 378 glasova za, 255 protiv i 42 suzdržana. Inače, tzv. Matićeva rezolucija usvojena je ranije na Odboru za prava žena i rodnu ravnopravnost s 27 glasova za i 6 protiv.

Izvještaj Freda Matića o seksualnim i reproduktivnim pravima podigao je veliku buru u dijelu EU, zatim u hrvatskoj javnosti, pri čemu su ga najviše kritizirali konzervativci i biskupi.

Podsjetimo, tzv. Matićevo izvješće o stanju u pogledu seksualnog i reproduktivnog zdravlja nije inovacija, već reciklaža „Izvješća Estrela“ kojega je 2013. godine predstavila portugalska zastupnica Edite Estrela i koje je na koncu palo, a proturezolucija, kojom je potvrđeno kako pitanje zdravlja žena spada u nadležnost država članica, bila izglasana.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon