EU KORONAPASS STUPA NA SNAGU 1. LIPNJA 2021.

Tekst: Panopticum

Foto: EK

EU komisija je u srijedu, 17. ožujka 2021. predložila uredbu o uspostavi digitalne potvrde koja bi trebala omogućiti sigurno putovanje unutar Europske unije tijekom pandemije Covid-19. Potvrda će biti dokaz da je osoba cijepljena, da je već preboljela bolest ili da ima negativan test na koronu.

Potvrde će biti u digitalnom ili papirnatom obliku na jeziku zemlje koja ih izdaje i na engleskom. Sadržavat će kod kako bi se osigurala sigurnost potvrde a biti će usklađene i provjerljive u cijeloj Europskoj uniji. Osim toga, sadržavati će i druge podatke kao što su ime, datum rođenja, datum izdavanja, relevantne informacije o cjepivu / testu / oporavku i jedinstveni identifikator potvrde.

Prema podacima EU komisije, dosad se cijepilo samo 3.5 posto stanovništva Europske unije. Predložena uredba EU trebalabi stupiti na snagu 1. lipnja 2021. a radi se o mjeri koja je uvelike namijenjena spašavanju turizma u EU.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon