EU I HRVATSKI UVOZNIČKI LOBI

Iako je Republika Hrvatska članica EU od 2013. godine u zemljama EU smrznuto meso ima rok trajanja šest mjeseci, a u Hrvatskoj taj rok iznosi dvanaest mjeseci. Dakle, duplo više. To pitanje u javnosti se često postavlja kao epilog posljednjeg skandala koji potresa Hrvatsku zadnjih tjedana u aferi s mesom u kojem su otkriveni slučajevi salmonele u mesu uvezenom uglavnom iz Poljske i Italije. Osim navedene pravne nejasnoće tko je u ime Hrvatske ispregovarao i izlobirao tijekom pregovora o pristupanju EU takvu kontradiktornu odredbu, hrvatska javnost zatrpana je pitanjima poput onog zašto smo postali odlagalište nekvalitetne hrane iz EU i zašto je ukinut Državni inspektorat?

meso

Tekst: D. Sremiš

Foto: www.zeit.de

Iako je Republika Hrvatska članica EU od 2013. godine u zemljama EU smrznuto meso ima rok trajanja šest mjeseci, a u Hrvatskoj taj rok iznosi dvanaest mjeseci. Dakle, duplo više. To pitanje u javnosti se često postavlja kao epilog posljednjeg skandala koji potresa Hrvatsku zadnjih tjedana u aferi s mesom u kojem su otkriveni slučajevi salmonele u mesu uvezenom uglavnom iz Poljske i Italije.

Osim navedene pravne nejasnoće tko je u ime Hrvatske ispregovarao i izlobirao tijekom pregovora o pristupanju EU takvu kontradiktornu odredbu, hrvatska javnost zatrpana je pitanjima poput onog zašto smo postali odlagalište nekvalitetne hrane iz EU i zašto je ukinut Državni inspektorat?

Nadalje, u ovom trenutku nitko od nadležnih u Hrvatskoj nije u stanju decidirano odgovoriti na pitanje koliko je tona mesa pred istekom roka iz EU posljednjih godina završilo u rukama hrvatskog uvoznoga lobija i krije li se tu odgovor na pitanje kako je moguće da na dugogodišnjim akcijama u trgovačkim lancima kilogram mesa stoji manje od 16,99 kn?

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon