ETNA ERUPTIRALA UZ SNAŽNE POTRESE

Tekst: M. Š.

Foto: RAI

Najaktivniji EU vulkan Etna na Siciliji eruptirao je u ponedjeljak, 24. prosinca 2018. godine a instrumenti su zabilježili više od 130 potresa, najjači od 4,3 stupnja, prenose svjetske agencije. Iz opservatorija je uočen tok lave iz nove pukotine na jugoistočnom krateru, a vulkanski pepeo prekrio je obližnja sela. Kako javljaju lokalni mediji, privremeno je bio prekinut promet na aerodromu u Kataniji. Na dostupnim videosnimkama se vidi oblak dima iznad 3350 metara visokog vulkana. Ljudi u podnožju planine pozvani su da se sklone na sigurno. Talijanski vulkanološki institut izmjerio je više od 130 potresa u razmaku od tri sata, počevši od 8 sati i 50 minuta ujutro.

Najjači zabilježen potres je bio magnitude 4 stupnja na sjeveroistočnoj strani Etne blizu mjesta Piano Pernicane, a ostali su se osjetili na sjevernom krilu planine. Nakon potresa uslijedile su intenzivne erupcije iz novoga kratera na jugoistoku . Podrhtavanja tla nastavila su se poslijepodne i navečer, kada je zabilježen najjači potres u danu, jakosti 4,3 stupnja. Zasad nema dojava o materijalnoj šteti. Iako Etna često eruptira, u institutu kažu da su od kolovoza 2018. erupcije postale češće nego proteklih godina. Posljednja veća erupcija dogodila se 1992. Britanski tim stručnjaka u ožujku je naveo da se struktura najvećeg europskog vulkana pomiče prema moru 14 milimetara godišnje.

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon