ESB U LISTOPADU STIŽE U NADZOR OSAM HRVATSKIH BANAKA

Tekst: Panopticum

Foto: HNB

Prema objavi Hrvatske narodne banke (HNB) u petak, 11. rujna 2020. godine na njenim službenim internetskim stranicama, Europska središnja banaka (ESB) je najavila nadzor nekoliko banaka u Hrvatskoj.

Naime, nakon uspostave suradnje HNB-a sa središnjom EU bankom  te procjene značajnosti banaka u Hrvatskoj Europska središnja banaka (ESB) je najavila da će početi izravno nadzirati osam banaka u Hrvatskoj.

ESB će biti odgovoran za izravni nadzor  sedam hrvatskih društava kćeri postojećih značajnih bankovnih grupa sa sjedištima u Belgiji, Grčkoj, Italiji i Austriji. Time će se ispuniti regulatorni zahtjevi za izravni nadzor ESB-a nad svim bankama u značajnim grupama na pojedinačnoj razini. ESB će biti odgovoran i za nadgledanje nadzora manje značajnih institucija te za zajedničke postupke koji se odnose na sve nadzirane subjekte u Hrvatskoj.

Osim u Hrvatske, ESB će izravno nadzirati i dvije nove institucije: DSK Bank AD u Bugarskoj od 1. listopada 2020. i grupu Addiko Bank AG u Austriji od 7. listopada 2020. godine. U sklopu nadzora grupe Addiko Bank AG nadzirat će se njezina društva kćeri Addiko Bank d.d. u Sloveniji i Addiko Bank d.d. u Hrvatskoj.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon