ERUPCIJA VULKANA WHAKAARI NA NOVOM ZELANDU   

Tekst: B. D.

Foto: www.newzealand.com

Novozelandska nacionalna agencija za upravljanje u kriznim situacijama (NEMA) izdala je u ponedjeljak, 9. prosinca 2019. nacionalno upozorenje zbog umjerene vulkanske erupcije na Bijelom otoku koju označuju opasnom u neposrednoj blizini vulkana. Vulkan na Bijelom otoku, poznat pod nazivom Whakaari na maorskom, jedan je od najaktivnijih na Novom Zelandu i popularna je turistička destinacija, a nalazi se u zaljevu Plenty. Kako prenose mediji, vulkanska aktivnost se smanjila tijekom dana, ali još postoji opasnost od nove erupcije. Bijeli otok udaljen je oko 50 kilometara od istočne obale Sjevernog otoka, jednog od dva glavna novozelandska otoka. Vulkanolozi kažu da je vulkan izbacio pepeo i dim preko 3,5 kilometara u zrak te su golemi oblaci dima bili vidljivi na Sjevernom otoku, a oko vulkana je uspostavljena zona neletenja. Državna služba za potrese i vulkane GeoNet podigla je razinu opasnosti za Bijeli otok još u studenom 2019., zbog povećane vulkanske aktivnosti.

Na popularnom turističkom odredištu na kojemu je u vrijeme erupcije bilo oko 50 ljudi, spašene su 23 osobe, pet ih je preminulo od zadobivenih ozljeda, a 18 se nalazi u bolnici. Još uvijek se nestalima smatra više od 20 osoba. Naime, u vrijeme erupcije kruzer Ovation of the Seas je obilazio otok i smatra se da su sve zatečene osobe na otoku upravo turisti s kruzera. Mega kruzer Ovation of the Seas je ploveći hotel na 16 katova koji može primiti pet tisuća putnika, a ima 1500 članova posade.

 

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon