ERDOGAN OPTUŽEN ZA GENOCID I RATNE ZLOČINE

Slikovni rezultat za erdogan sweden

Tekst: D. S.

Foto: www.thelocal.se

U Švedskoj je podignuta tužba protiv turskog predsjednika Erdogana zbog genocida, zločina protiv čovječnosti i ratnih zločina. Ovo je prva tužba protiv nekog predsjednika podignuta u Švedskoj, a ako bude prihvaćena, Švedska bi mogla izdati nalog za njegovo uhićenje. Naime, petero švedskih zastupnika tuži Erdogana zbog njegove uloge u krvavom sukobu između turskih snaga i kurdskih militanata od 2015. godine. Švedska zastupnica Annika Lillemets objavila je da zahtijevaju kažnjavanje Erdogana zbog njegovih zločina, a u tužbi su naveli i turskog premijera Binalija Yildirima te nekoliko drugih ministara.

Kako navode švedski mediji, Glavni državni tužitelj će u idućim danima odlučiti hoće li pokrenuti istragu na temelju tužbe. Ako to učini, Erdoganu prijeti uhićenje u Švedskoj. Da podsjetimo, u Švedskoj je 2014. godine donesen zakon koji daje državnim sudovima ovlasti u svim slučajevima zločina protiv čovječnosti, bez obzira na mjesto na kojem su počinjeni.

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon