ENIGMA AVIONSKOG KRILA – PREDAVANJE HRVOJA ABRAHAMA O TAJNAMA AVIJACIJE

Tekst: D. Hrupec

Foto: Swiss

U četvrtak, 12. listopada 2023. s početkom u 18 sati u Knjižnici i čitaonici Bogdana Ogrizovića, Preradovićeva 5 u Zagrebu znanstveno-popularizacijsko predavanje u ciklusu Priroda uživo će održati će Hrvoje Abraham pod nazivom “Enigma avionskog krila”.

Tajna leta cijelu je povijest zaokupljala ljudsku znatiželju i maštu. Tek početkom 20. stoljeća približili smo se tom idealu i savladali osnove tehnike i vještine izrade letjelica koje nam omogućuju prelazak velikih udaljenosti. Manje je poznata činjenica da je cijelo razdoblje od analiza Leonarda da Vincija, početaka Newtonove fizike, začetaka moderne mehanike i projektiranja aviona, leta u svemir pa sve do danas u pozadini ostala neriješena nepoznanica kojim to točno mehanizmom krilo omogućuje let. Ta enigma, koja zadire duboko u teoriju fluida, povijest, rad i odnos akademske i inženjerske zajednice, i koja je premrežena prekrasnim matematičkim pravilnostima ipak je raspletena 2021. i njezino iznenađujuće elegantno rješenje bit će središnja tema ovog predavanja  – napokon imamo potpuni odgovor kako i zašto avion leti.

Hrvoje Abraham rođen je 1978. u Koprivnici. Diplomirao je teorijsku fiziku na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu u Zagrebu. U svojoj karijeri je bio djelatnik Instituta Ruđer Bošković, financijskih institucija u Zagrebu i tehnološko-informatičke start-up kompanije. Trenutno je voditelj odjela u firmi AVL-AST d.o.o. koja se bavi razvojem softverskih rješenja za napredne inženjerske simulacije. Autor je desetak znanstvenih radova iz teorijske fizike, matematike, numeričkih algoritama. Redovito i s velikim interesom prati i proučava matematičke metode i računske simulacije prirodnih pojava.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon