EKSHUMIRANO 800 ŽRTAVA RATNIH ZLOČINA IZ JAME JAZOVKA

Tekst: B. D.

Foto: Z1

Kako javljaju pojedini hrvatski mediji, istraživanje ratnih zločina iz II. svjetskog rata koje je vodilo Ministarstvo branitelja RH rezultiralo je ekshumacijom 800 žrtava masovnog ubojstva tijekom i nakon završetka Drugoga svjetskog rata iz jame Jazovka nedaleko od Sošica na području općine Žumberak.

Naime, terensko istraživanje kao i ekshumacija posmrtnih ostataka, koje je provela Uprava za zatočene i nestale Ministarstva hrvatskih branitelja, donijelo je odgovore na brojna pitanja otvorena tijekom posljednjih desetljeća. Prema opsežnoj arhiviranoj dokumentaciji žrtve su prisilno odvođene iz zagrebačkih bolnica Sv. Duh, Sestre milosrdnice i Vrapče, nakon bitke kod Krašića 1943., odnosno u svibnju 1945. godine.

Nakon čak 14 godina tajne istrage, ljudske ostatke u jami Jazovka otkrio je karlovački speleolog Mladen Kuka još 22. siječnja 1989. godine. Deset godina poslije, u kolovozu 1999. godine karlovački su speleolozi uz pomoć patologa počeli s detaljnim registriranjem žrtava Jazovke.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon