EKOLOŠKO ISTRAŽIVANJE MORA I KOPNA U SKLOPU PROJEKTA PEPSEA

Tekst: R. F.

Foto: OggiScienza

Porast broja stanovnika u obalnom području cijelog Jadrana, intenziviranje brodskog prometa i turizma te eksploatacija energenata iz morskog tla ostavljaju velike posljedice na morski eko sustav. Ovi problemi koji posljednjih godina sve više brinu lokalno stanovništvo i stručnjake našli su se u fokusu međunarodnog projekta PEPSEA  (Protecting the Enclosed Parts of the Sea in Adriatic from Pollution) financiranog sredstvima EU-a. Nedavno je u okviru projekta PEPSEA provedeno uzorkovanje mora u Kaštelanskom zaljevu i to na lokaciji koja je odabrana kao najpoznatija crna točka istočne obale Jadrana. Osim u Kaštelima, istraživanje mora i obale  se provedi kod mjesta Sali na Dugom otoku. Ispitivanja će se provesti na još tri pilot lokacije: Šibensko-kninske županija (kanal sv. Ante) te na dvije lokacije na području delte rijeke Po (Italija). Na osnovu rezultata istraživanja i plana intervencije nabavljat će se oprema za županijske centre usmjerene na zaštitu mora od onečišćenja. Bespovratna EU sredstva u iznosu od 85 posto ukupne vrijednosti projekta osigurana su kroz Program europske teritorijalne suradnje Interreg V-A Italija-Hrvatska. Provedba projekta započela je 1. siječnja 2019. godine i predviđeno mu je trajanje do 30. lipnja 2021. godine.

Cilj projekta PEPSEA je povećati stupanj zaštite mora i priobalja od onečišćenja s brodova, platformi i kopnenih izvora onečišćenja, zaštititi način života stanovništva uz obalno područje Jadranskog mora te očuvati biološku raznolikost jadranskog prostora. Svrha projekta je da se kroz interdisciplinarni pristup pridonese povećanju sigurnosti odabranih studija slučaja uz posljedičnu prednost za sektor ribarstva i turizma s primjenjivim referentnim modelom i u drugim morima. U projektu sudjeluje osam partnera, četiri hrvatska i četiri talijanska.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon