EKOLOŠKI OSVJEŠTENA KGK: KONZUMIRAMO SAMO 2L MASLINOVOG ULJA PO STANOVNIKU

Tekst: I. C. / B. D.

Foto: Ured predsjednice RH

Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović u Vodnjanu je u petak, 15. studenog 2019. u popodnevnim satima nazočila programu svečanog otvaranja manifestacije „15. Dani maslinovog ulja – XV Giornatedell’olio d’olivanovello“.

U svom obraćanju je istaknula kako bi ciljevi koje želimo postići trebali odražavati našu posvećenost još većem razvoju maslinarstva i navela: „Hrvatska danas ne proizvodi dovoljne količine maslinovog ulja ni za domaću potrošnju, a potrošnja maslinovog ulja je niska, tek oko 2 litre godišnje po stanovniku dok je europski prosjek potrošnje oko 4 litre po stanovniku“ i zaključila kako hrvatski ciljevi moraju biti veća potrošnja maslinovog ulja po stanovniku, proizvodnja na razini samodostatnosti i veći izvoz. Nadalje, KGK je također navela kako je maslina s ekonomskog gledišta omogućila održanje stanovništva i razvoj na obali i otocima u dugom povijesnom razdoblju, te dodala veliku prehrambenu važnost i ljekovitost maslinovog ulja sa zdravstvenog aspekta.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon