EKOLOŠKA AKCIJA U NP MLJET U SKLOPU UN PROJEKTA

Tekst: L. K.

Foto: DPS

Od 1. do 4. svibnja 2019. godine Društvo za podvodne sportove Zagreb (DPS) u suradnji s Nacionalnim parkom Mljet, OŠ Mljet, Babino Polje te ronilačkim centrom Aquatica održalo je ekološku akciju pod nazivom „Čišćenje Mljeta“. Cilj je otklanjanje otpada s kopnenih i morskih površina otoka Mljeta suradnjom ronioca, nevladinih organizacija, znanstvenika i lokalnog stanovništva. Navedeni ekološki projekt provodi već drugu godinu zaredom na području NP Mljet.

Ronioci DPS-a uz pomoć zaposlenika nacionalnoga parka u tri dana očistili pet lokacija unutar parka. Ukupna količina smeća  izvađena iz podmorja Nacionalnog parka Mljet je bila ukupno 15 kubika raznog otpada. Otpad je pronađen i u Velikom jezeru Mljeta, lokaciji poznatoj po jednim od najvećih koraljnih grebena Mediterana.

Morski otpad, u kojem god obliku bio, ugrožava okoliš, ekonomiju i ljudsko zdravlje na globalnoj i lokalnoj razini. Iako su prizori s plaža prekrivenih morskim smećem poznati javnosti, morsko dno često je znatno onečišćenije.

DPS Zagreb je jedan od najstarijih ronilačkih klubova u Hrvatskoj s dugogodišnjom tradicijom organiziranja i provođenja raznih projekata i promicanja važnosti borbe protiv globalno rastućeg morskog otpada. Ovaj problem je prepoznat i na razini UN-a kao jedan od prioriteta: morski otpad (nastajanje i sankcioniranje) sastavni je dio Sustianable development goals programa, pod brojem 14, naziva „Life below water“, posvećenog da se do 2025. godine spriječi i značajno smanji stvaranje morskog otpada, prije svega onog nastalog u kopnenim izvorima uključujući morski otpad i onečišćenje ispranim nutrijentima. DPS Zagreb, kao i drugi ronilački klubovi učestalo provode ovakve i slične projekte s ciljem informiranja javnosti o ovom problemu te uklanjanja postojećeg otpada kojeg svake godine, nažalost, ima sve više.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon