EKO SUSTAV SLAT STAVLJEN U FUNKCIJU

Tekst: Panopticum

Foto: B. S.

Prema službenoj objavi iz Rotterdama, sustav za čišćenje svjetskih oceana od plastike, koja pluta po sredini Tihog oceana i prostire se na gotovo milijun četvornih kilometara, nakon godine testiranja i velikog problema u djelovanju, stavljen je u funkciju. The Ocean Cleanup je sustav u zaljevu San Francisca pokrenuo u rujnu 2018. godine, ali su primijećeni problemi, jer je plastika povremeno izlazila iz sustava. Inovator Boyan Slat je rekao da su ti tehnički izazovi riješeni te da traje proces dizajniranja drugog sustava koji može djelovati bez ljudske pomoći. Naime, Boyan Slat, kojemu je majka Nizozemka, a otac Hrvat, izjavio je da sustav čišćenja može hvatati plastiku “svih veličina”, uključujući i mikroplastiku. Prvi uređaj je postavljen kod najvećeg “otoka smeća” u Tihom oceanu, oko dvije tisuće kilometara od obala Kalifornije.

Svrha ekološkog projekta pokrenutog 2013. godine je instalirati plutajuće uređaje za čišćenje, koji hvataju  plastične ostatke, na pet uočenih pozicija sa smećem koje su nastale zbog struja u oceanu. Sustav funkcionira tako da brod za sobom vuče goleme plutajuće cijevi ispunjene zrakom i duge oko 600 metara. Plutajuća barijera se formira u obliku potkove i slobodno pluta nošena morskim strujama i vjetrovima. Na cijevi se u dubinu nastavlja pregrada duga oko tri metra pa se otpad zadržava unutar potkove, dok istovremeno morske životinje mogu nesmetano plivati oceanom.

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon