EK PREDLOŽILA PARLAMENTU EU NOVIH 18 MILIJARDI EURA ZAJMOVA UKRAJINI

Tekst: Panopticum

Foto: Fox News

Europska komisija je u srijedu, 9. studenog 2022. predložila novi paket makroekonomske pomoći Ukrajini vrijedan spektakularnih 18 milijardi eura povoljnih zajmova za sljedeću 2023. godinu. EK je do sada isplatila 4,2 milijarde eura makroekonomske pomoći Ukrajini, a do kraja mjeseca studenog 2022. isplatiti će još 2,5 milijarde eura.

Komisija bi ta sredstva trebala osigurati zaduživanjem na financijskim tržištima. Pomoć će biti u obliku vrlo povoljnih zajmova, Komisija će subvencionirati kamate, rok dospijeća je do 35 godina, a glavnica bi se otplaćivala tek nakon 2033. godine.

Komisija bi isplaćivala Ukrajini svaki mjesec sljedeće godine po 1,5 milijardi eura. Zauzvrat, Ukrajina  se treba obvezati da će poštovati vladavinu prava i demokratske institucije. Navedeni iznosi trebali bi pokriti dobar dio kratkoročnih potreba za financiranjem Ukrajine, koje tamošnje vlasti i Međunarodni monetarni fond procjenjuju na 3 do 4 milijarde eura mjesečno.

Zahvaljujući predloženoj pomoći od 18 milijardi eura, koje još trebaju podržati Vijeće i Europski parlament, Ukrajina će moći isplaćivati plaće i mirovine, osigurati funkcioniranje osnovnih javnih usluga, škola, bolnica i smještaj za prognane osobe. Također će pomoći u održanju makroekonomske stabilnosti, u obnovi kritične infrastrukture koja je razorena u ruskoj agresiji, poput energetske infrastrukture, vodovoda i prometnih mreža.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon