EK POTPISALA PREDUGOVOR O NABAVI 200 MILIJUNA DOZA NOVAVAX CJEPIVA

Tekst: B. D.

Foto: EPA

Budući se pandemija korone ne stišava, Europska komisija je u srijedu, 4. kolovoza 2021.  priopćila da je s američkom farmaceutskom tvrtkom Novavaxom potpisala predugovor o kupnji 200 milijuna doza njezina cjepiva koje još treba odobriti Europska agencija za lijekove (EMA).

Na temelju ugovora s Novavaxom zemlje članice EU moći će kupiti do 100 milijuna doza Novavaxova cjepiva, uz mogućnost nabavke još 100 milijuna doza u 2021., 2022. i 2023. nakon što se završe ispitivanja i EMA ga odobri kao sigurno i djelotvorno. Osim toga, zemlje članice EU moći će donirati cjepivo zemljama s niskim i sa srednjim dohotkom ili ga preusmjeriti drugim europskim zemljama.

Podsjetimo, ovo je sedmi takav ugovor Europske komisije koja pregovara u ime zemalja članica, a EU je dosad potpisala ugovor s AstraZenecom, Sanofi-GSK-om, Janssen Pharmaceuticom odnosno s tvrtkom Johnson&Johnson, BioNTechom-Pfizerom, CureVacom i Modernom, a trenutačno je u pregovorima s francusko-austrijskom Valnevom.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon