EK POČETKOM LIPNJA 2020. OBJAVLJUJE SEDMOGODIŠNJI PRORAČUN EU

Tekst: B. D.

Foto: Reuters

Tijekom prvog tjedna u lipnju 2020. Europska komisija (EK) će objaviti dugoočekivani revidirani prijedlog sedmogodišnjeg proračuna i plana za oporavak od posljedica pandemije koronavirusa. Sedmogodišnji proračun EU pod nazivom “Višegodišnji financijski okvir” (VFO), oduvijek je bio kamen spoticanja među zemljama članicama EU, a koronakriza i duboka recesija koja neminovno slijedi u godinama pred nama čine taj izazov još težim.

Europska komisija predložila je u svibnju 2018. VFO-a za razoblje o 2021. o 2027. Po tom prijedlogu sljedeći sedmogodišnji proračun trebao bi iznositi 1,114 posto bruto nacionalnog dohotka (BND) 27 država članica ili 1.135 milijardi eura izraženo u cijenama iz 2018. godine.

Na zadnjem samitu 20. i 21. veljače 2020. zemlje članice nisu bile ne blizu dogovora. Onim bogatijim taj prijedlog proračun je bio previsok, a siromašnijima poput Hrvatske nedovoljan jer je predviđao rezanje sredstava za koheziju i poljoprivredu.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon