EK ODOBRAVA DIREKTIVU O ZAŠTITI UKRAJINSKIH IZBJEGLICA U CIJELOJ EU NA ROK OD TRI GODINE

Tekst: L. Glembay

Foto: OSCE

Nakon sedmog dana rata u Ukrajini Europska komisija (EK) predložila je aktiviranje direktive o privremenoj zaštiti za ukrajinske izbjeglice koja omogućava izdavanje dozvola za boravak, pravo na rad, socijalnu i zdravstvenu zaštitu i obrazovanje u cijeloj Europskoj uniji. Naime, od početka ruske invazije na Ukrajinu više od 650 tisuća ljudi je izbjeglo u zemlje članice EU.

Osim toga, osobe koje nemaju ukrajinsko državljanstvo, osobe bez državljanstva koje legalno borave u Ukrajini, a ne mogu se vratiti u države podrijetla, kao što su tražitelji azila i oni koji su dobili međunarodnu zaštitu te članovi njihovih obitelji, također će moći dobiti zaštitu u Europskoj uniji. Međutim, svi oni koji legalno borave u Ukrajini, a mogu se vratiti u svoje zemlje, neće moći dobiti zaštitu u EU prema ovoj direktivi.

Ukoliko prijedlog bude odobren od strane EK, ukrajinski izbjeglice moći će ostati u EU godinu dana, što se može produljiti do tri godine, osim ako se situacija u Ukrajini dovoljno popravi da je siguran povratak moguć. Nadalje, sve izbjeglice iz Ukrajine moći će sa sobom ponijeti osobne stvari bez plaćanja ikakvih taksi i carina.

Podsjetmo, direktiva o privremenoj zaštiti donesena je 2001. godine i još nikad nije aktivirana. Direktiva je donesena kako bi se pružila trenutačna zaštita osobama kojima je potrebna i kako bi se izbjegao kompliciran sustav odobravanja azila.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon