EGIPAT MODERATOR U SUZBIJANJU NASILJA IZMEĐU IZRAELACA I PALESTINACA TIJEKOM RAMAZANA

Tekst: Panopticum/Reuters

Foto: ZAWYA

Izraelske i palestinske vlasti usuglasili su se da uspostave mehanizam za suzbijanje nasilja. Dogovor je postignut tijekom sastanka u Kairu usmjerenog na sprječavanje porasta daljnje eskalacije nasilja u trnutku kad započne sveti muslimanski mjesec Ramazan. Rješenje je usuglašeno u nedjelju, 19. ožujka 2023. na sastanku u Egiptu, na kojem su uz sukobljene strane također bili prisutni američki, egipatski i jordanski dužnosnici, koji su tom prilikom naglasili potrebu i Izraelaca i Palestinaca da spriječe bilo kakvo djelovanje koje bi uzurpiralo sveta mjesta u Jeruzalemu tijekom Ramazana.

Obje sukobljene strane su potvrdile potrebu deeskalacije i ponovno utvrdile obaveze dogovorene na prijašnjem sastanku u Aqabi. Među njima su bile izraelske obveze o tome da ne smije biti govora o novim naseljeničkim jedinicama u sljedeća četiri mjeseca, kao i o odobravanju bilo kakvih ispostava u sljedećih šest mjeseci.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon