EFJ IZRAZIO ZABRINUTOST ZA SUDBINU HND

Tekst: HND/Panopticum

Foto: EFJ

Europska federacija novinara (EFJ) uputila je apel hrvatskim vlastima u kojem izražava zabrinutost zbog ishoda sudskog spora koji se protiv Hrvatskog novinarskog društva (HND) vodi više od 25 godina. EFJ je pismo, koje potpisuje glavni tajnik Ricardo Gutiérrez, uputio premijeru Andreju Plenkoviću, predsjedniku Republike Zoranu Milanoviću, predsjedniku Hrvatskog sabora Gordanu Jandrokoviću, ministru pravosuđa Draženu Bošnjakoviću, ministrici kulture Nini Obuljen Koržinek, Vrhovnom sudu RH, Odboru za informiranje, informatizaciju i medije Hrvatskog sabora te pučkoj pravobraniteljici Lori Vidović.

Da podsjetimo, HND je izgubio sudski spor u lipnju 2018. godine, kad mu je presudom naloženo da tuženiku plati iznos od 2,5 milijuna kuna. HND pritom ističe kako se sudska odluka temelji na krivotvorenim dokumentima, a to se posebno odnosi na fakture koje su trebale dokazati navodna ulaganja UTT Europe 92. Osim toga, osnivač tvrtke i vjerovnik stečajne mase je nepravomoćno osuđen za davanje lažnog iskaza na sudu 28. lipnja 2019. godine, navodi EFJ te dodaje kako taj dokaz, ali i opetovani pokušaji pristupa imovini HND-a, upućuju na uvjerenje kako je cilj tužbe uznemiravanje i ekonomsko gušenje Hrvatskog novinarskog društva.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon