EDUKATIVNO-VOLONTERSKI KAMP “DINARA BACK TO LIFE”

Tekst: R. F.

Foto: PMF

U nedjelju, 5. rujna 2021. započinje edukativno-volonterski kamp “Dinara back to LIFE”, kojim će se započeti široke restauracijske aktivnosti u Podinarju. Studijski kamp koji će potrajati dva tjedna u blizini Vrlike otvorit će veliki ciklus restauracijskih aktivnosti u sklopu obnove i širenje staništa za ptice i travnjake. Projekt “Dinara back to LIFE”, kojim se revitaliziraju prirodna staništa na širem području Dinare, provode Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Hrvatske šume, Lokalna akcijska grupa Cetinska krajina te Udruga BIOM kao vodeći partner.

Studenti koji će sudjelovati na kampu su mladi budući stručnjaci agronomije, šumarstva, krajobrazne arhitekture, biologije, geografije i drugih srodnih smjerova. Odabrani studenti dolaze iz svih krajeva Hrvatske – Istre, Međimurja, Slavonije, Banije, Dalmacije te središnje Hrvatske.

Jutarnju teoretsku nastavu na dvotjednom kampu o restauraciji travnjaka i održivom upravljanju prirodom provodit će stručnjaci s Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, Ministarstva poljoprivrede, Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja, LAG-a Cetinska krajina, kao i ekspeti BIOM-a. U sklopu terenskog rada studenti će pod kontrolom BIOM-ovih koordinatora sanirati Ježevičko Suhopolje od šmrike i drugog grmlja kako bi se bivše travnjake vratilo u ranije stanje te time otvorilo prostor za povratak triju projektnih vrsta ptica – ćukavice, kratkoprste ševe i strnadice.

Studenti će biti smješteni u Ekološkoj stanici u zaseoku Vučemilovići kod Vrlike, bivšoj osnovnoj školi obnovljenoj prije 10 godina, a koju sad koristi PMF za terensku nastavu. Velika i lijepa zgrada iznad Peruće pruža sve uvjete za ugodan rad, učenje i odmor. Tijekom boravka na kampu će, osim rada i učenja, biti vremena i za kraća studijska putovanja u bližu okolicu – Sinj, Vrliku, te okolne planine.

Organizatori stručnog kampa studentima osiguravaju prijevoz iz njihovih mjesta do Vrlike, prijevoz po terenu, hranu i smještaj, potrebne alate i opremu za rad, kao i vodstvo na terenskom radu, te povratak u mjesto prebivališta iz Vrlike.

Ovaj edukativno-volonterski kamp početak je velikog ciklusa restauracije koji će uključivati i angažman radnika koji će ručno uklanjati raslinje, zimsko kontrolirano paljenje, te nabavku stoke koja će pašaranjem održavati travnjake. Ambicija projekta je restauracija preko 100 hektara travnjaka.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon