EDUKACIJE HRVATSKOG CRVENOG KRIŽA

Tekst: M. Š.

Foto: HCK

U Edukacijskom centru Hrvatskog Crvenog križa od školske godine 2018/2019. provodi se interdisciplinarna nastava namijenjena učenicima sedmih razreda osnovnih škola u RH, a program nastave odobrilo je Ministarstvo znanosti i obrazovanja.
Nastava uključuje:
Obilazak edukativno izložbenog prostora (VRIJEME: 60 min.)
Provedbu jedne od ponuđenih radionica (VRIJEME: 45 min.)

Teme:
Radionica 1 – Oprez! Opasnosti prijete!
PREVENCIJA TRGOVANJA LJUDIMA
Radionica 2 – Kako reći NE!
PRITISAK VRŠNJAKA I VJEŽBANJE KOMUNIKACIJSKIH, ŽIVOTNIH VJEŠTINA
Radionica 3 – Korak naprijed.
STEREOTIPI I PREDRASUDE, SOCIJALNA INKLUZIJA
Radionica 4 – Informirani, pripremljeni, zajedno.
PRIPREMA ZA IZVANREDNE SITUACIJE
Radionica 5 – Parlaonica.
RAZVOJ DEMOKRATSKE KULTURE I PRIHVAĆANJE RAZLIČITOSTI
Radionica 6: Prva pomoć spašava život.
PRVA POMOĆ

Edukativno-izložbeni prostor pomno je osmišljen i prilagođen djeci školskog uzrasta s didaktičkim materijalima koje učenici koriste tijekom obilaska i audio-vizualnim sustavom na kojemu se prezentiraju edukativni video i audio zapisi.
Kroz interaktivni i multimedijski edukativni sadržaj povezane su međupredmetne teme građanskog odgoja i obrazovanja (teme ljudsko-pravne, društvene i kulturološke dimenzije) i module zdravstvenog odgoja (živjeti zdravo, prva pomoć), te teme iz povijesti koje se obrađuju u sklopu nastavnog plana i programa u sedmom razredu osnovne škole (pojava humanitarnih organizacija, osnivanje Međunarodnog pokreta Crvenog križa i Crvenog polumjeseca, istaknuti humanitarci u povijesti, Nobelova nagrada za mir, Ženevske konvencije…).
Dinamičnim sadržajem i aktivnostima te stalnim poticanjem na aktivno sudjelovanje učenika, nastavnika i stručnih suradnika u programu nastave u Edukacijskom centru Hrvatskog Crvenog križa omogućen je svim sudionicima razvoj i unapređenje socijalnih, društvenih, komunikacijskih, intelektualnih, praktičnih znanja, vještina, vrijednosti i stavova koje će moći implementirati u svakodnevnom životu. Na taj način im je omogućeno da samouvjereno, odgovorno i aktivno sudjeluju u društvenim procesima, a da pritom poštuju i uvažavaju druge i drugačije. Konačni cilj nastave je da učenici izađu iz Hrvatskog Crvenog križa sretni, zadovoljni i obogaćeni novim iskustvom, te da za početak u svojoj obitelji, školi i lokalnoj zajednici aktivno šire ideju humanosti.
Želite li rezervirati termin za organizirani obilazak i sudjelovanje na jednoj od ponuđenih tema u Edukacijskom centru Hrvatskog Crvenog križa, molimo da popunite obrazac za prijavu.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon