ECSA: SAMO 10 POSTO HONORARA ODLAZI SKLADATELJIMA A 90 POSTO GLAZBENOJ INDUSTRIJI

Tekst: A. T. Š./Panopticum

Foto: ECSA

Europski savez skladatelja (ECSA) izvjestio je da je sustav glazbenog streaminga potrebno mijenjati iz temelja i učiniti ga pravednijim i transparentnijim za glazbene autore. Naime, ECSA je objavio dokument kojim se ukazuje na nepovoljan položaj glazbenih kreativaca i poziva donositelje političkih odluka te sve dionike glazbenog sektora na pravedniji sustav glazbenog streaminga u kojem će autori glazbe imati veću korist od korištenja svojih djela online.

Iako je donošenje nove EU Direktive o autorskom pravu korak u dobrom smjeru, potrebno je nekoliko ključnih promjena kojima bi se unaprijedilo glazbeno tržište, vratilo vrijednost pjesmama, ali i izmijenilo trenutnu raspodjelu prihoda po streamu te povećalo transparentnost algoritama i playlista.

Prema izvješću ECSA globalna pandemija imala je katastrofalan utjecaj na koncertnu industriju, no nije naštetila tržištu streaminga glazbe – štoviše, u kriznoj 2020. globalni prihod od streaminga porastao je za 18,5 posto u odnosu na rekordnu 2019. godinu. Međutim, honorari autora od streaming servisa izrazito su mali, oko 10 posto ukupnog prihoda ostvarenog od pretplate. Preostali dio dijeli se između glazbenih servisa, agregatora sadržaja, raznih posrednika i vlasnika snimki, odnosno diskografa, dakle 90 posto ne ide kreativcima već industriji. Na taj način vrijednost pjesme je podcijenjena, te stoga ova situacija više nije održiva i zahtijeva hitnu promjenu, navode skladatelji.

Europski savez skladatelja zaključuje da prihodi autora od glazbenog streaminga nisu dovoljni za dostojanstven život stoga ECSA, zajedno sa svojim članicama, poziva na ispravnu implementaciju EU Direktive u nacionalno zakonodavstvo te osnaživanje vrijednosti glazbe i reforme koje će trenutne modele učiniti pravednijima. ECSA-in dokument je dostupan na internetu i može se u cijelosti pročitati na web stranici ECSA-e.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon