ECHR ODBACIO TUŽBU SPC PROTIV REPUBLIKE HRVATSKE

Tekst: ECHR/Panopticum

Foto: SPC

Europski sud za ljudska prava (ECHR) proglasio je 23. srpnja 2020. neosnovanim tužbu Srpske pravoslavne crkve (SPC) za povrijeđeno pravo vlasništva zbog premalenog iznosa dobivenog za povrat zemljišta koje joj je oduzeto još u vrijeme SFRJ, a na kojem se danas nalazi hidroelektrana Peruča, kao i da joj je povrijeđeno pravo na pošteno suđenje zbog retroaktivne primjene domaćih propisa. Ova odluka ECHR-a je konačna te je dostupna na web stranici Suda www.echr.coe.int/hudoc na engleskom jeziku, a nakon prijevoda na hrvatski jezik, bit će dostupan na web stranici Ureda zastupnika Republike Hrvatske pred Europskim sudom za ljudska prava.

Naime, SPC se smatrala financijski oštećenom zbog iznosa naknade za navedeno poljoprivredno zemljište. Iznos se temeljio na odredbama Pravilnika o mjerilima za utvrđivanje vrijednosti oduzetoga poljoprivrednog zemljišta, šuma i šumskog zemljišta koji je bio više puta mijenjan tijekom postupka isplate naknade za to zemljište.

Europski sud je naveo da država ima široku slobodu procjene u pitanjima povrata imovine te da je propis temeljem kojeg je SPC obračunata naknada bio u skladu s općim interesom. Sud je primijetio da je SPC dodijeljen srednji iznos naknade za oduzeto zemljište koji nije nerazumno mali, posebice imajući u vidu da je isti gotovo tri puta premašio iznos koji je SPC mogla očekivati prema propisu koji je bio na snazi na početku postupka. Stoga je Sud utvrdio da je ovakvo miješanje države u pravo na mirno uživanje prava vlasništva SPC bilo u skladu s Konvencijom. U kontekstu prava na pošteno suđenje Europski sud je prigovor SPC proglasio nedopuštenim jer su domaća upravna tijela imala pravo primijeniti posljednji propis koji je bio na snazi prije donošenja odluke o naknadi.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon