ECB POSUDILA KOMERCIJALNIM BANKAMA U EU REKORDNI IZNOS EURA

Tekst: B. D,

Foto: ECB

Kako javljaju EU mediji, banke u eurozoni posudile su od Europske središnje banke (ECB) rekordnih 1300 milijardi eura kako bi podmirile sve veću potražnju kompanija za kreditima u vrijeme nezapamćene recesije uzrokovane pandemijom koronavirusa. Komercijalne banke u EU posudile su navedeni mega iznos na razdoblje od tri godine, uz kamatnu stopu od minus jedan posto. Negativna kamatna stopa znači da će banke u godinu dana zaraditi 0,5 posto bez ikakvih uvjeta, odnosno jedan posto pod uvjetom da ne smanjuju kreditni portfelj. U preostale dvije godine do dospijeća kredita kamata će biti identična ECB-ovoj kamati na depozite, koja trenutno iznosi minus 0,5 posto.

ECB je pokrenuo program ciljanog dugoročnog refinanciranja (TLTRO) prije šest godina, a izmijenio ga je ove godine kako bi pomogao gospodarstvu da prebrodi teške posljedice pandemije koronavirus. Posuđeni iznos najveći je otkada je ECB uveo TLTRO, ali je manji u neto iznosu budući da su banke vjerojatno dio iznosa upotrijebile za reprogramiranje starih ECB-ovih kredita kako bi iskoristile iznimno povoljnu kamatu.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon