ECA I EK DISCIPLINIRALE AVIOPRIJEVOZNIKE U EU

Tekst: B. D.

Foto: IATA

Nakon razgovora s Europskom komisijom (EK), 16 zračnih prijevoznika iz EU pristalo je u četvrtak, 30. rujna 2021. isplatiti novčane zaostatke vezane uz odšetne zahtjeve, a također su se obvezali da će bolje informirati putnike u slučajevima kašnjenja i otkazivanja leta te da će nuditi vauchere samo ako to žele putnici. Naime, na početku pandemije koronavirusa neke su aviokompanije masovno kršile europske zakone o pravima potrošača te putnicima nametale vaučere, kršeći pritom pravila EU-a o zaštiti potrošača, što je prema mišljenju EK bilo neprihvatljivo zbog čega je u srpnju 2020. podignuta i tužba pri Europskom revizorskom sudu (ECA). Među 16 kompanija iz EU su, između ostalih, Air France-KLM, British Airways, Easyjet, Lufthansa, Ryanair, TAO i Wizz Air.

Podsjetimo, aviokompanije iz Europske unije su tijekom koronakrize dobile milijarde eura državne pomoći. Prema, za sada, neslužbenim podacima, zemlje EU-a potrošile su ukupno oko 35 milijardi eura na potporu zrakoplovnim kompanijama. Među njima je i hrvatski zračni prijevoznik Croatia Airlines koji je uknjižio  tijekom 2020. godine gotovo milijardu kuna državne pomoći u raznim financijskim oblicima.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon