DVODNEVNA RADIONICA I SEMINAR O KAZNENOM ZAKONODAVSTVU

Tekst: Panopticum

Foto: Vlada RH

Ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica sudjeluje na radionici i seminaru „Novine u kaznenom zakonodavstvu – 2021.“ u organizaciji Vrhovnog suda RH i Pravosudne akademije koji se održava od 20. do 21. svibnja 2021. u Opatiji. Dvodnevna konferencija „Novine u kaznenom zakonodavstvu – 2021.“ usmjerena je otvorenom dijalogu o aktualnim kaznenopravnim temama, usprkos svim izazovima današnjice koje izaziva epidemija koronavirusa, a uz ministra Ivana Malenicu sudjeluju i Glavna državna odvjetnica Zlata Hrvoj-Šipek, ravnateljica Pravosudne akademije Andrea Posavec Franić te ostali sudionici iz redova sudaca, državnih odvjetnika, odvjetnika i profesora.

U uvodom obraćanju sudionicima seminara ministar Malenica se osvrnuo na novine koje je Ministarstvo pravosuđa i uprave pripremilo u izmjenama i dopunama Kaznenog zakona. Navedene izmjene ubrzo se očekuju u saborskoj proceduri i odnose se na usklađivanje nacionalnog kaznenog zakonodavstva s pravnom stečevinom Europske unije u području borbe protiv prijevara i krivotvorenja u vezi s bezgotovinskim instrumentima plaćanja kroz prenošenje istoimene Direktive u materijalno zakonodavstvo.

Značajna izmjena odnosi se na propisivanje nezastarijevanja teških kaznenih djela spolnog zlostavljanja i iskorištavanja djeteta te u narušavanju privatnosti pojedinca putem interneta. Nadalje, određene izmjene predložene su i u pogledu sigurnosnih mjera, kako bi se ojačala njihova učinkovitost te otklonile one okolnosti koje omogućavaju ili na neki način potiču počinjenje novog kaznenog djela.

Govoreći o skorašnjem početku rada Europskog javnog tužitelja, ministar Malenica podsjetio je na brojne aktivnosti koje je Republika Hrvatska poduzela, kako u prilagodbi našeg zakonodavnog okvira, tako i u procesnom dijelu imenovanja delegiranih europskih tužitelja.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon