DUGOROČNA SEZONSKA PROGNOZA NA PRVI DAN ZIME

Tekst: Panopticum/DHMZ

Foto: Metro-Goldwyn-Mayer

Za razliku od klimatološkog perioda zime koji je već donio zimski ugođaj a koji je započeo 1. prosinca 2021. i traje do 28. veljače 2022. godine s današnim danom nastupa kalendarska zima koja traje od 21. prosinca 2021. do 20. ožujka 2022. godine.

Kako navode u DHMZ-u, a prema dostupnom prognostičkom materijalu koji se koristi u Sektoru za vremenske i pomorske analize i prognoze, sezonska prognoza za zimu ukazuje na najvjerojatnije pozitivno odstupanje temperature od višegodišnjeg prosjeka, odnosno na zimu topliju od uobičajenog ili najmanje prosječno toplu. Vjerojatnost ostvarenja prognoze je razmjerno velika. Naime, ako se promatra zimska sezona po mjesecima, veća vjerojatnost pozitivnog odstupanja temperature od srednjaka postoji u Dalmaciji, i to u siječnju i veljači iduće godine. Iako se općenito očekuje toplija zima od prosjeka, to ne znači da neće biti kraćih razdoblja, kada uz prodore hladnog zraka, temperatura može biti i osjetno niža od uobičajene, i na kopnu i na moru.

Kod prognoze količine oborine na sezonskoj skali, DHMZ naglašava da je ta prognoza mnogo složenija od prognoze temperature, pa je i njezina pouzdanost za dulje vremensko razdoblje manja. Za ovu zimu nema izraženog signala za veće odstupanje količine oborine od višegodišnjeg prosjeka pa uz umjerenu vjerojatnost ostvarenja prognoze možemo reći da je izgledna količina oborine oko uobičajene. Međutim, gledajući na mjesečnoj skali, postoji vjerojatnost za količinu oborine veću od uobičajene u siječnju i veljači 2022. godine i to uglavnom u Dalmaciji. Pritom DHMZ naglašava da se u dugoročnim prognozama ne može precizirati tip oborine (kiša, snijeg, susnježica, kiša koja se smrzava na tlu…). Isto tako valja imati na umu da se tijekom sezone mogu izmjenjivati razdoblja s manjkom oborine s kraćim razdobljima kada je lokalno moguća izraženija oborina, dakle obilnija kiša ili snijeg.

Sezonska prognoza za zimu u skladu je s prognozom Klimatskog foruma za jugoistočnu Europu (SEECOF) te Klimatskog foruma za područje Mediterana i sjeverne Afrike. Na kraju, DHMZ ističe da uz informacije koje ssa sobom donosi sezonska prognoza, svakako valja pratiti i vremenska izvješća i upozorenja koja se odnose na kraće vremensko razdoblje, osobito kada je u pitanju vrsta oborine ili vremenski ekstremi.

Da podsjetimo, sezonska prognoza je vrsta dugoročne prognoze i rezultat je interpretacije velike količine dostupnog prognostičkog materijala. Sezonska prognoza Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a ponajprije se odnosi na podatke dobivene računalnim modelom za dugoročnu prognozu, a koje DHMZ, kao predstavnik Republike Hrvatske, preuzima iz Europskog centra za srednjoročne vremenske prognoze (ECMWF) čije je sjedište u Readingu, Velika Britanija. U obzir se uzimaju i dugoročne prognoze ostalih velikih meteoroloških službi iz Velike Britanije (Met Office), Francuske (Meteo France), Italije (CMCC), Njemačke (DWD), SAD-a (IRI, International Research Institute for Climate and Society, University of Columbia; CPC, NOAA) i Japana (JAMSTEC – Japanska meteorološka agencija) te servisa C3S (The Copernicus Climate Change Service) u kojem su produkti svih navedenih modela objedinjeni.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon