DUGI OTOK: NOVI ZASADI ALEPSKOG BORA NA OTOČIĆU PELEGRIN

Tekst: R. F.

Foto: TZ Dugi otok

Uz podršku partnera, Dugootočka udruga Tratur planira u razdoblju od 1. do 31. listopada 2021. godine posaditi 25 stabala alepskog bora s ciljem obnove borove šume na otočiću Pelegrin u Savru na Dugom otoku. Postojeća šuma borova je posađena davne 1930. godine i od tada je uz crkvu sv. Pelegrina, ujedno spomenika nulte kategorije iz 7. – 9. stoljeća, zaštitni znak mjesta Savar na Dugom otoku.

Naime, borova šuma trenutno nije u dobrom stanju. Mediteranski borovi zbog svoje starosti više ne odolijevaju vremenskim neprilikama te ih je sve manje. Pošumljavanjem se želi spasiti šumu i tako sačuvati prepoznatljiv izgled otočića.

Partneri projekta očuvanja borova na otočiću Pelegrin u Savru na Dugom otoku su INA i TZ Dugi otok. Osim njih, veliki doprinos očuvanju zelenila  dali su i mještani Savra svojim donacijama i na taj način potpomogli sufinancirati ovaj projekt.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon