DUBROVNIK SE UKLJUČUJE U HRVATSKE DEMOGRAFSKE TOKOVE

Tekst: B. D. / N. M.

Foto: Vlada RH

Dubrovačko gradsko vijeće sprema se usvojiti Odluku o ostvarenju prava na dar za novorođeno dijete kojom se uređuju uvjeti i način ostvarivanja, korištenja prava na naknadu za novorođeno dijete, te visina naknade. Ovom Odlukom bi se uvela nova potpora roditeljima za treće i svako daljnje novorođeno dijete nakon 1. siječnja 2019. godine, dakle retroaktivno, u ukupnom iznosu od 33.600 kuna koja će se isplaćivati u jednakim godišnjim obrocima do navršene sedme godine djetetova života.

Visina jednokratnog dara za prvo novorođeno dijete u obitelji iznosi 2.500 kuna, za drugo 3.500 kuna dok je naknada za treće novorođeno dijete u obitelji 5 tisuća kuna. Za svako iduće novorođeno dijete u obitelji naknada se povećava za 2.500 kuna.

Roditelji novorođene djece s prijavljenim prebivalištem u povijesnoj jezgri grada Dubrovnika, zatim na otocima Koločep, Lopud i Šipan te mjestima Dubravice, Gromača, Kliševo, Ljubač, Mravinjac, Mrčevo, Osojnik, Šumet, Knežica, Čajkovići i Petrovo Selo imaju pravo na dar za novorođeno dijete u iznosu od 10 tisuća kuna.

Prema statističkim podacima dostupnim za 2017. godinu, na području Dubrovnika bilo je 400 više rođenih nego umrlih, a u odnosu na Hrvatsku, demografska slika u Dubrovniku je pozitivnija.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon