DUBROVNIK DOMAĆIN ZNAČAJNOG MEĐUNARODNOG SKUPA OCEANOLOGA

Tekst: F. R.

Foto: M. M.

U utorak i srijedu, 7. i 8. veljače 2023. u organizaciji Instituta za more i priobalje Sveučilišta u Dubrovniku te Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu održat će se skup voditelja i više od 50 suradnika znanstvenih projekata koje financira Hrvatska zaklada za znanost (HRZZ) pod nazivom “Biološko-fizikalni procesi u Jadranskom moru”.

Bit će predstavljeno ukupno sedam projekata na kojima sudjeluju marinski biolozi, fizičari, kemičari, s Geofizičkog i Biološkog odjela Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, Instituta za oceanografiju i ribarstvo Split, Državnog hidrometeorološkog zavoda, Instituta za more i priobalje Sveučilišta u Dubrovniku, Istituto Nazionale di Oceanografia e di Geofisica Sperimentale iz Trsta, Morska biološka postaja Piran Nacionalnega inštituta za biologijo (Slovenia), Stazione Zoologica Anton Dohrn iz Napulja, Istituto di Scienze Marine – Consiglio Nazionale delle Ricerche (ISMAR – CNR) iz Bologne, Centra za istraživanje mora iz Rovinja, Instituta Ruđera Boškovića Zagreb, Sveučilišta u Puli, Station Biologique de Roscoff (France), University Rhode Island (USA), Institute of Biology (Montenegro), GEOMAR Helmholtz Centre for Ocean Research (Germany), CNRM Institute iz Toulousea (France) i Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Sveučilišta u Splitu.

Projekti obuhvaćaju istraživanja procesa tonjenja i uzdizanja morske vode u srednjem Jadranu, dnevne vertikalne migracije zooplanktona u južnom Jadranu, zatim genetsku raznolikost zooplanktona u Jadranu, molekularni život fitoplanktona, oceanografski fenomen „zarobljenih valova“ na otocima i njegov utjecaj na biološku produkciju, osjetljivost fotosinteze uslijed klimatskih promjena te atmosfersko-oceansko klimatsko modeliranje Jadranskog mora u visokoj rezoluciji.

U okviru skupa bit će održana tri okrugla stola s temama “Promjene u ekosustavu Jadranskog mora”, zatim “Izazovi terenskih istraživanja – optimizacija metodologije” i “Interakcija projekata i suradnja u budućim istraživanjima Jadranskog mora”. Veliki međunarodni znastveni skup završava raspravom i donošenjem zaključaka.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon