DRŽAVNICI ILI POLITIČKO-DIPLOMATSKI NAIVCI SA ZAGREBAČKOG ZRINJEVCA?

Tekst: B. Dobrijević

Foto: HRT

Prema neslužbenim informacijama iz MVEP-a, iako je bilo diplomatskih kontakata i razgovora, Ministarstvo vanjskih poslova Srbije do sada nije službeno odgovorilo na notu hrvatskog MVEP-a u povodu srpske inicijative za uvođenje tzv. bunjevačkog jezika u službenu uporabu.

Budući je riječ o ozbiljnom političkom pitanju, Odbor Hrvatskog sabora za Hrvate izvan domovine, nakon prihvaćanja izvješća Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH, u petak, 12. ožujka 2021. je raspravljao o inicijativi da se bunjevački proglasi jednim od službenih jezika u Subotici. Članovi Odbora izrazili su zabrinutost zbog kršenja bilateralnog ugovora o zaštiti manjina, a predstavnici Vlade upozorili su na dalekosežne posljedice uvođenja bunjevačkog jezika za Hrvate u Srbiji i odbacili tezu da je riječ o pozitivnoj diskriminaciji.

Podsjetimo, vijećnici Skupštine Grada Subotice usvojili su 4. ožujka 2021. Odluku o pristupanju promjeni Statuta Grada, čime je pokrenuta procedura uvođenja tzv. bunjevačkog jezika kao službenog u tom gradu, čemu su se oštro usprotivili Demokratski savez Hrvata Vojvodine (DSHV), Hrvatsko nacionalno vijeće (HNV) i Institut za hrvatski jezik i jezikoslovlje.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon