DRŽAVNI ZAVOD ZA STATISTIKU OBJAVIO PROMET PUTNIKA U HRVATSKIM ZRAČNIM LUKAMA ZA 2022.

Tekst: DZS/Panopticum

Foto: APT ZAD

Iako su se u medijima pojavile informacije o smanjivanju broja letova pojedinih avio kompanija iz hrvatskih zračnih luka, posebice u najavama u ljetnom redu letenja koja počinje s 26. ožujkom 2023. godine Državni zavod za statistiku (DZS) je istovremeno s tom viješću objavio podatke avio-prometa u Hrvatskoj za prošlu kalendarsku godinu.

Prema službenim podacima Državnog zavoda za statistiku RH u hrvatskim zračnim lukama je tijekom 2022. godine ukrcano i iskrcano 9,78 milijuna putnika, odnosno 14 posto manje nego u pretpandemijskoj 2019. godini, kada je bilo registrirano rekordnih 11,4 milijuna putnika.

Osim toga, tijekom prošle godine u hrvatskim je zračnim lukama ostvareno 118 tisuća slijetanja i polijetanja zrakoplova, što je u odnosu na 2021. godinu porast za 38,3 posto, a porastao je i promet tereta.

Najveći promet putnika prošle godine ostvarila je zračna luka Zagreb, nešto više od 3,1 milijuna, slijedi zračna luka Split kroz koju je lani prošlo gotovo 2,9 milijuna putnika, zatim zračna luka Dubrovnik s 2,1 milijun putnika. Četvrta po redu s 1,1 milijun putnika je zadarska zračna luka, a peta po broju putnika u prošloj godini je zračna luka Pula s nešto više od 383 tisuće putnika, dok je s nešto više od 160 tisuća putnika zračna luka Rijeka zabilježila najveći postotni porast, za 206 posto.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon