DRŽAVA IZRAEL PONOVO UVODI LOCKDOWN

Tekst: Panopticum/DW

Foto: NYT

Kako prenose međunarodni mediji, Izrael je među zemljama s najvećim brojem zaraženih koronavirusom. Zbog toga vlada Benjamina Netanyahua uvodi novi lockdown. Odluka o ponovnom uvođenju zabrane kretanja podijelila je naciju, te ujedno naišla na otpor stanovništva. Da podsjetimo, Država Izrael je bio u lockdownu i za vrijeme Pashe, židovskog blagdana u travnju 2020., kada je izostala svaka vrsta slavlja. Izraelska vlada sada je drugi put donijela odluku o zabrani kretanja – samo nekoliko sati pred početak židovske Nove godine. Prema novim pravilima, Izraelci se smiju udaljavaju od svojih kuća maksimalno jedan kilometar.  Izraelsko gospodarstvo se još nije oporavilo od prvog lockdowna koji je bio u ožujku i travnju 2020. Premijer Benjamin Netanjahu tada je sa svih strana bio hvaljen zbog načina na koji je rješavao krizu i radio na suzbijanju pandemije. Međutim, od tada su sve glasnije kritike na račun vlade: već mjesecima građani svaki tjedan prosvjeduju ispred premijerove rezidencije u Jeruzalemu. Razlog je njegova korupcijska afera, ali i način na koji vlada rješava koronakrizu.

Država Izrael je trenutno među zemljama s najvećim brojem zaraženih. Ali dok je broj novih slučajeva s koronom proteklih tjedana nastavljao rasti, političari, medicinari i ultra-ortodoksni donositelji odluka su odlučili da se regionalno ograniče noćni izlasci u gradovima i gradskim četvrtima. Vladin nejasan smjer i popustljivost prema raznim interesnim skupinama razbjesnili su mnoge građane. Predsjednik Reuven Rivlin je priznao da je izraelsko vodstvo razočaralo građane.

Do sada je u Izraelu registrirano 187.000 zaraženih, prethodnih dana bilo je i po 5000 novozaraženih dnevno. Umrlo je 1256 osoba. U usporedbi s brojkama u drugim zemljama, to možda djeluje malo, ali Izrael ima svega devet milijuna stanovnika.

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon