DRAŽEN JELENIĆ PONOVO STANUJE U GAJEVOJ 30

Tekst: Panopticum/VSRH

Foto: VSRH/Patrik Macek/PIXSELL

Vrhovni sud Republike Hrvatske u povodu žalbe Dražena Jelenića, zamjenika Glavne državne odvjetnice Republike Hrvatske ukinuo je u srijedu, 1. rujna 2021. odluku Državnoodvjetničkog vijeća RH o njegovoj suspenziji i vratio ga posao u Gajevu 30 u Zagrebu.

Naime, Vrhovni sud postupavši u okviru svoje mjerodavnosti kao drugostupanjsko tijelo u postupku za stegovnu odgovornost zamjenika državnih odvjetnika prihvatio je žalbu Dražena Jelenića kao zamjenika glavne državne odvjetnice Republike Hrvatske i ukinuo prvostupanjsko rješenje Državnoodvjetničkog vijeća (DOV). Prvostupanjskim je rješenjem produljeno privremeno udaljenje od obavljanja državnoodvjetničke dužnosti zamjeniku glavne državne odvjetnice na rok od daljnja tri mjeseca.

Podsjetimo, Državnoodvjetničko vijeće, postupajući povodom zahtjeva Zlate Hrvoj Šipek, Glavne državne odvjetnice Republike Hrvatske, odlučilo je 13. travnja 2021. privremeno udaljiti Dražena Jelenića od obavljanja državnoodvjetničke dužnosti zamjenika glavne državne odvjetnice na rok od tri mjeseca. Vijeće je 28. travnja 2021. donijelo odluku o pokretanju stegovnog postupak protiv zamjenika glavne državne odvjetnice. Stegovni je postupak u tijeku.

Prema dostupnoj odluci objavljenoj na mrežnim stranicama VSRH, Vrhovni sud smatra da sama činjenica da je glavna državna odvjetnica pokrenula stegovni postupak ne može biti razlog za odluku o produljenju privremenog udaljenja zamjeniku glavne državne odvjetnice. Stegovni postupak nije po automatizmu osnovan razlog koji uvjerljivo opravdava donesenu odluku o produljenju privremenog udaljenja. Zakon koji regulira takve situacije propisuje da zamjenik može biti privremeno udaljen od obavljanja dužnosti, ali to ujedno znači da do toga i ne mora doći. Po ocjeni Vrhovnoga suda odluka Državnoodvjetničkog vijeća ne sadrži valjano obrazloženje pa je nije moguće ispitati. Ako doista za vrijeme trajanja stegovnog postupka nije moguće redovno obavljanje dužnosti zamjeniku glavne državne odvjetnice, onda to treba jasno obrazložiti.

U svom zaključku VSRH navodi kako će u ponovljenom postupku Državnoodvjetničko vijeće zasigurno donijeti novu, na zakonu utemeljenu odluku, koju će pravilno i potpuno obrazložiti i pritom otklonit uočene nedostatke.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon