DR. JURČEVIĆ: DARIO KORDIĆ JE ŽRTVA MANIPULACIJE TJEDNIKA NACIONAL

Tekst: dr. Josip Jurčević

Foto: L. Hoffmann

Odavno su duboke i bešćutne pozadine Haške mreže odlučile da Dario Kordić mora biti žrtva, te ga učestalo javno masakriraju sa zvjerskom upornošću. Sada to, u novom broju, besramno čini i obavještajni bilten zvučnog naziva NACIONAL.

Stoga podsjećam da je, u srpnju 2023. isto učinio i C. Schdmidt, “Visoki predstavnik” međunarodne zajednice. Povodom toga sam g. Schmidtu uputio otvoreno pismo, na koje je hrabro odgovorio potpunom šutnjom. Stoga, u ime istine (koja nas jedina može osloboditi sveg ovozemaljskog zla) niže prenosim tekst koji je u srpnju 2023. objavljen na uglednom portalu PANOPTIKUM. Iz toga svatko može zaključiti o čemu se radi. A tko je tko prepoznat će se po (ne)djelima, tj. reakcijama. S tim, što je i šutnja veoma jasan govor, tj. nedjelo.

DR. JOSIP JURČEVIĆ: SCHMIDT SE TREBA ISPRIČATI KORDIĆU

Objavljeno 05/07/2023

Tekst: dr. J. Jurčević/Foto: OHR

Povodom izjava Visokog predstavnika za BiH Christiana Schmidta kojima je u srijedu, 5. srpnja 2023. prilikom posjeta Ahmićima poručio javnosti putem medija kako bi se osobe osuđene za ratne zločine u javnosti trebale oglašavati samo ako kane izraziti kajanje zbog počinjenih zlodjela istaknuvši kako pri tom posebice misli na nekadašnjeg dužnosnika Herceg-Bosne Darija Kordića, oglasio se povijesničar, publicist i ekspert Haškog suda dr. Josip Jurčević, čiji komentar u cijelosti prenosimo i to kako slijedi:.

Schmidt ovom izjavom o D. Kordiću teško kompromitira samoga sebe. Schmidt kao institucija nema nikakvog opravdanja ni ukoliko je ovom prigodom postao nečija “korisna budala”. Čija? To je problem njega kao osobe i njega kao međunarodne institucije.

Naime, Dario Kordić je osuđen na temelju krivotvorenog dokumenta kojeg su Haškom sudu svjesno uputile državne institucije RH, te lažnog svjedočenja jednog Haškog osuđenika kojem je Tužiteljstvo zbog toga smanjilo kaznu.

Ove dokumentirane činjenice izvorno ne tvrdim ja, nego bivša Glavna tužiteljica ICTY-a Carla del Ponte.

Ja sam, kao prisegnuti ekspertni svjedok, cijeli taj sramotni skandal (i neke druge) otvorio, jasno elaborirao i dokazao bez ikakvog opovrgnuća, u rujnu 2009. u Haškom tribunalu, tijekom usmene obrane moje pisane ekspertize (“Odnos RH prema BiH 1990.-1995.) na suđenju šestorici Hrvata iz BiH (“Prlić i ostali”). Ekspertiza (i još neki povezani radovi) je potom (2009. i 2017.) objavljena na hrvatskom jeziku u obliku knjige.

Osim toga, o skandaloznoj presudi Kordiću i njenim pozadinama, koja teško kompromitira ICTY i međunarodno pravosuđe, javno sam govorio i pisao više puta. Znakovito je što to nitko nije ni pokušao opovrgnuti ili dovesti u pitanje, jer je slučaj potpuno dokumentiran i jasan. Za sada postoji samo šutnja, ali i šutnja je govor.

Na mrežnim stranicama ICTY-a je dostupan A/V zapis i transkript cijelog mojeg višednevnog ekspertnog svjedočenja, uključujući i dio o skandaloznoj presudi Kordiću, pa ovdje nema potrebe detaljizirati.

Prema tome, sve navedeno je lako provjerljivo. Zbog toga, javno pozivam g. Ch. Schmidta da se upozna s navedenim i da se javno ispriča D. Kordiću, te da kao institucija pokrene revizijski postupak te presude.

Jedino na taj način može, barem donekle, vratiti teško narušeno povjerenje u sebe kao osobu i međunarodnu instituciju, te će tako napokon početi pridonositi suočavanju s istinom o prošlosti i stabilizaciji BiH kao društvene zajednice i države.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon