DORH SVE ČEŠĆE PUTUJE U SAD

Tekst: B. D.

Foto: HINA

Državno odvjetništvo Republike Hrvatske izvijestilo je putem svojih internetskih stranica u četvrtak, 11. travnja 2019. godine kako je ICSID, odnosno Arbitražni sud pri Međunarodnom centru za rješavanje investicijskih sporova u Washingtonu dana 5. travnja 2019. odbio tužbu hrvatske poštarske tvrtke CityEX iz Zagreba koja je od Republike Hrvatske potraživala 53 milijuna eura. Međutim, ostalo je u pripćenju DORH-a nejasno zašto je Republici Hrvatskoj naloženo da plati tužitelju sudske troškove u iznosu od “samo” 554.616,31 US dolara i odvjetničke troškove tužitelja u iznosu od “samo” 3.659.607,49 eura. Dakle, DORH se vrato s puta iz SAD s minusom od cca. 4 milijuna eura neračunajuči vlastite troškove.

Nadalje, Republiku Hrvatsku u tom sporu pri ICSID u SAD zastupalo je odvjetničko društvo Bredin Prat iz Pariza u suradnji s Državnim odvjetništvom Republike Hrvatske. DORH, slučajno ili ne, ne navodi koliko su iznosili troškovi francuskog odvjetničkog ureda isplaćeni na teret poreznih obveznika RH. Poslovni hrvatski krugovi u SAD navode kako pojedinci iz DORH-a često poslom borave u Americi, ali na njihovu sveopću žalost nisu u stanju pronaći trag Sanaderovog novca na šifriranim računima u sjevernoameričkim bankama kao ni ime Sanaderovog osobnog bankara.

Bilo kako bilo, a zbog objektivnog izvještavanja javnosti konfuzno sročeno priopćenje DORH-a donosimo u cijelosti:

U veljači 2015. godine, društvo za kapitalna ulaganja Bankcroft Group pokrenulo je međunarodni arbitražni postupak protiv Republike Hrvatske temeljem bilateralnog investicijskog Ugovora o poticanju i uzajamnoj zaštiti ulaganja između Republike Hrvatske i Kraljevine Nizozemske (u nastavku: BIT). Arbitraža je pokrenuta putem njegove nizozemske podružnice B3 Craotian Courier Cooperatief U.A (“Tužitelj”) vlasnika hrvatskog trgovačkog društva CityEX  pred  Međunarodnim centrom  za rješavanje investicijskih sporova u Washingtonu (ICSID). Tužitelj je u postupku od Republike Hrvatske tražio isplatu u iznosu od 53 milijuna eura.

Predmet ovog postupka bilo je pružanje poštanskih usluga u Republici Hrvatskoj  do 2015. godine u razdoblju liberalizacije poštanskih usluga i način postupanja nadležnih tijela Republike Hrvatske.

Tužitelj je isticao brojne prigovore na postupanje nadležnih tijela Republike Hrvatske i tvrdio da je konačni stečaj CityEX-a bio uzrokovan “predatorskim” cijenama nacionalnog poštanskog operatera Hrvatske pošte i njezinim uslugama koje, prema Tužiteljevim navodima, nadležna tijela Republike Hrvatske nisu provjerila, zbog čega je u konačnici nad CityEX otvoren stečaj.

Republika Hrvatska je u cijelosti osporila Tužiteljeve navode u arbitražnom postupku u okviru kojeg je dokazno ročište održano u prostorijama ICSID-a u Parizu u ožujku 2017. godine. Arbitražni sud je 5. travnja 2019. godine donio pravorijek. U svom pravorijeku, arbitražni sud je odbio većinu Tužiteljevih zahtjeva uključujući i zahtjev za isplatom traženog iznosa. Prilikom odbacivanja većine Tužiteljevih zahtjeva, arbitražni sud je odbacio i Tužiteljev glavni tužbeni navod o “predatorskim” cijenama.

Iako je Tribunal utvrdio da je došlo do povrede BIT-a (članak 3.) u određenim pitanjima, zaključio je kako to nije uzrokovalo Tužitelju nikakve gubitke. Arbitražni sud je zaključio da financijske poteškoće CityEX-a nije uzrokovalo postupanje nadležnih tijela Republike Hrvatske. U tom smislu se sud također osvrnuo na specifične poslovne odluke koje je donosio CityEX, a koje su, kako smatra, imale negativan učinak na njegovo poslovanje i financije.

Arbitražni sud je u cijelosti  odbio Tužiteljev zahtjev za isplatu (više od 53 milijuna eura).
Sud je naložio Republici Hrvatskoj da tužitelju samo  naknadi troškove arbitražnog postupka u iznosu od 554,616.31 USD i 3,659,607.49 EUR. Republiku Hrvatsku zastupalo je Državno odvjetništvo Republike Hrvatske zajedno s odvjetničkim društvom Bredin Prat iz Pariza.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon