DORH: JELENIĆ RAZRIJEŠEN, ZLATA U SEDLU

Tekst: D. S.

Foto: M. V.

Hrvatski sabor je u petak, 28. veljače 2020. većinom glasova razriješio Glavnog državnog odvjetnika RH Dražena Jelenića. Do izbora novog glavnog državnog odvjetnika tu će dužnost obnašati Jelenićeva prva zamjenica Zlata Hrvoj-Šipek. Ime novog državnog odvjetnika, najavio je proteklih dana premijer Andrej Plenković, a trebalo bi biti poznato najkasnije do sredine travnja 2020. godine.

CIJELO VRIJEME U VRHU DORH

Zlata Hrvoj-Šipek dolazi iz Karlovca i najdugovječniji je kadar DORH-a na mjestu prve zamjenice Glavnog državnog odvjetnika. Do sada je u DORH-u obnašala funkciju voditeljice Građansko-upravnog odjela a bila je i nekoliko puta birana  za predsjednicu Državnoodvjetničkog vijeća (DOV). Inače, članove DOV-a na četiri godine bira Sabor, a oni između sebe biraju predsjednika tog tijela na rotirajući mandat od dvije godine.

KOMPLICIRAN SUSTAV UPRAVLJANJA

U svom dosadašnjem radu Zlata Hrvoj-Šipek, ostala je upamćena u stručnoj javnosti po izjavama kako Hrvatska ima izrazito kompliciran sustav upravljanja. Stoga,  smatra  Hrvoj-Šipek, da mirenje za državu nije najbolji okvir, ali je koristan. Naime, posljednjih godina učešće parnica s RH kao strankom je u prosjeku oko 4 posto. U prosjeku se petina svih tih zahtjeva rješava nagodbom. Zato takav institut treba ostati i dalje, no nedostaje nam ujednačena sudska praksa, izjavljivala je Zlata Hrvoj-Šipek.

DOSLJEDNI U NEDOSLJEDNOSTI

Slučajno ili ne, unatoč prihvaćanju smjene Dražena Jelenića izvješće o radu DORH-a za 2017. i 2018. prihvaćena su većinom glasova zastupnika. Naime, sabor je s 92 glasa za, 14 protiv i jednim suzdržanim podržao izvješće o radu DORH-a za 2017. godinu, u mandatu Dinka Cvitana, a izvješće o radu DORH-a za 2018. godinu smjenjenog Glavnog državnog odvjetnika prihvaćeno je sa 67 glasova za, 22 protiv i 6 suzdržanih.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon