DONOSI LI MIGRANTSKA KRIZA U EU PRVE KAZNE ZATVORA?

Tekst: B. Dobrijević

Foto: WDR / RT

Heroj ili kriminalka? Pitanja su to koja od prije nekoliko dana postavljaju svjetski mediji. Naime, Pia Klemp iz Njemačke, rođena u Bonnu prije 35 godina, po profesiji biolog a po zanimanju kapetanica broda i aktivistica za ljudska prava, upravo čeka suđenje u Italiji, koja kao i Mađarska ima tvrdi stav prema migrantima, a na kojemu bi mogla dobiti i do dvadeset godina zatvora jer je ljude spašavala od utapanja na otvorenome moru. Pia Kemp je suočena s optužbom da je bila »osobno uključena« u spašavanje više od tisuću migranata.

Osim što joj prijeti rigorozna kazna zatvora, a talijanski zatvori nisu šala, Pia Klemp ostala je i bez broda. Naime, u ljeto 2017. godine, talijanske vlasti zaplijenile su brod »Iuventa« nevladine organizacije »Sea Watch«, kojim je upravljala Pia Klemp. Nakon zaplijene broda »Iuventa«, protiv Pie Klemp podnesena je optužnica zbog »pomaganja ilegalnih migracija«.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon