DONATORSKI KONCERT ZA HGZ

Tekst: B. Dobrijević

Foto: HGZ

Pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture, a u produkciji Hrvatske radiotelevizije i Hrvatskog glazbenog zavoda (HGZ)  u petak, 26. travnja 2019. se održao donatorski koncert za HGZ.

Na koncertu je nastupio Simfonijski orkestar i Zbor Hrvatske radiotelevizije pod ravnanjem Ive Lipanovića i uz soliste Ivanu Lazar i Petrita Çekua. Na programu su bila djela Rossinija, Anfossija,  Lisinskog, Rodriga, Offenbacha i Stančića, a koncert je izravno prenošen na prvim programima Hrvatske televizije i Hrvatskoga radija.

OBILJEŽAVANJE GODIŠNJICE HGZ

Svečani koncert održao se s namjerom da se vrati sjaj najstarijoj hrvatskoj kulturnoj instituciji s kontinuiranom poviješću djelovanja od osnutka 1827. godine. Naime, uoči svojega 200. rođendana Hrvatski glazbeni zavod suočio se s problemima održavanja svoje povijesne zgrade i krizom rukovođenja. Kako se to ne bi dogodilo i kako bi se omogućilo da najljepši koncertni prostor s vrhunskom akustikom ostane ono što je uvijek i bio, udruga građana, ljubitelja glazbe, tzv. samoodrživa institucija, organiziran je svečani dobrotvorni koncert u suradnji Hrvatskog glazbenog zavoda i Hrvatske radiotelevizije.

KOPIRANJE BEČKOG MUSIKVEREINA

Među mnogobrojnim uzvanicima iz kulturnog i društveno-političkog života svečanom koncertu su prisustvovali ministrica kulture, Nina Obuljen Koržinek, predsjednica HGZ, Romana Matanovac Vučković, Glavni ravnatelj Hrvatske radiotelevizije Kazimir Bačić, zatim član predsjedništva Hrvatske glazbene unije (HGU) Paolo Sfeci, te bivši predsjednik RH i neformalni voditelj ZAMP-ovske družine, dr. Ivo Josipović. Medijsko pokroviteljstvo bilo je povjereno dnevnicima 24sata i Večernji list. Prema neslužbenim informacijama iz HGZ-a, čelništvo te ustanove ima namjeru jednu od najstarijih glazbenih institucija u Hrvatskoj organizacijski i marketinški ustrojiti po uzoru na Musikverein u Beču.

POVIJEST SUKOBA U HGZ

Da podsjetimo, Hrvatski glazbeni zavod održao je koncem 2018. godine u Zagrebu izvanrednu i izbornu skupštinu kojom je okončao polugodišnju paralizu rada jedne od najstarijih kulturnih ustanova u Hrvatskoj. Tom prilikom Skupština je razriješila članove svih tijela na čelu s bivšim predsjednikom Nikom Đurićem  i izabrala nove članove. Odmah nakon održane skupštine organiziran je sastanak ravnateljstva na kojem je predsjednicu izabrana Romana Matanovac Vučković, za potpredsjednike Tamara Jurkić Sviben i akademik Zoran Juranić, a za tajnicu HGZ-a, Vesna Šepat Kutnar. Kako neslužbeno saznajemo, spor bivše i sadašnje uprave HGZ-a još uvijek traje s neizvjesnim rezultatom konačnog ishoda.

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon