DONALD TRUMP POMILOVAO RODA BLAGOJEVICHA U SKUPINI S JOŠ DESET KRIMINALACA

Tekst: The Hill/Panopticum

Foto: VOA

Kako javljaju američki mediji, predsjednik SAD-a, Donald Trump pomilovao je u utorak, 18. veljače 2020. godine skupinu od 11 istaknutih kriminalaca s tzv. bijelim ovratnicima. Među njima je i Rod Blagojevich, bivši demokratski guverner savezne države Illiniois. Na taj način je predsjednik Trump Blagojevichu oprostio  daljnje služenje 14-godišnje zatvorske kazne. Trump je još 2018. godine izjavio da razmatra promjenu kazne za Blagojevicha, koji je zatim podnio zahtjev tražeći preinačenje trajanja zatvorske kazne. Prema presudi trebao je biti na izdržavanju kazne zatvora do 2024. godine.

Da podsjetimo, bivši guverner Blagojevich je osuđen za korupciju, odnosno, prodaju senatorskog mjesta koje je ostalo upražnjeno nakon što je Barack Obama postao predsjednik SAD. Blagojevich je 2009. godine opozvan, jednoglasno uklonjen iz ureda guvernera te mu je zabranjeno da se bavi politikom. 2011. godine osuđen je na 14 godina zatvora.

Blagojevich je demokratski političar i bivši guverner savezne države Illinois. Drugi je Amerikanac srpskog porijekla koji je izabran za guvernera jedne savezne države. Prvi je bio George Voinovich iz Ohija. Milorad (Rod) Blagojevich je rođen u Chicagu. Njegov otac Radislav je bivši četnik, koji je emigrirao u Sjedinjene Američke Države 1947. godine. Otac mu je rođen u jednom selu u okolici Kragujevca u Srbiji, a majka Roda Blagojevicha se zvala Mila Govedarica i rođena je u Gackom, u BiH.

Izjavu Donalda Trumpa povodom puštanja na slobodu Roda Blagojevicha s odsluženja zatvorske kazne donosimo u nastavku teksta:

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon