DONALD TRUMP OSLOBOĐEN OPTUŽBI

Tekst: Panopticum

Ilustracija: Gary Varvel

Američki predsjednik Donald Trump je u srijedu, 5. veljače 2020., odlukom 52 i 53 zastupnika od sveukupno 100 senatora, proglašen nedužnim po dvije točke optužnice, na suđenju u Senatu za njegov opoziv. Senatori su se pojedinačno izjašnjavali smatraju li predsjednika krivim, abecednim redom. Trump je optužen po dvije točke optužnice – za zloupotrebu ovlasti i ometanje rada Kongresa. Po prvoj točki ga krivim smatra 48 senatora, dok 52 njih ne. Po drugoj točki ga krivim smatra njih 47, dok 53 ne. Senatori su glasali većinom po stranačkoj liniji. Jedini republikanac koji Trumpa smatra krivim po prvoj točki je bivši predsjednički kandidat Mitt Romney te na taj način postao prvi senator u američkoj povijesti koji je osudio predsjednika iz svoje stranke.

Da podsjetimo, za opoziv predsjednika potrebne su dvije trećine od stotinu zastupnika koji sjede u tom tijelu, odnosno njih 67. Trumpa se optuživalo da je uskratio vojnu pomoć kako bi stvorio pritisak na ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskija da otvori istragu o Bidenu i njegovom sinu Hunteru koji je sjedio u odboru jedne od najvećih energetskih kompanija u Ukrajini, kao i da je potom učinio sve kako bi Kongresu otežao istragu.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon